Mans viseguvernør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Mans viseguvernøren»)
Mans viseguvernør
Sittende
Richard Gozney
Typevisekonge
VirkeområdeMan
TiltaleformEksellense
ResidensGovernment House
Utpekes avÇhiarn Vannin
i egenskap av statssjef
Velges avDen britiske monarken
Etablert1773
Første
embetsholder
Henry Hope
1773–1775
UnderlagtÇhiarn Vannin
NestlederFirst Deemster and Clerk of the Rolls
Flagg
Nettstedhttps://www.gov.im/
Kart
Viseguvernør for Man
54°10′23″N 4°27′58″V

Mans viseguvernør (mansk Fo-chiannoort) er representanten for herren av Mann, som er den britiske monarken (per 14. april 2022 Elizabeth II). Han har myndighet til å gi kongelig samtykke og er tiltalt som His ExcellencyDeres eksellense. I nyere tid har guvernøren enten vært en pensjonert diplomat eller en høyere militæroffiser. Ingen person født på Man har noen gang vært utpekt til viseguvernør av Man, men manskfødte første deemstere (ex officio stedfortredende guvernører) har hatt rollen da det har vært interregnum mellom guvernører og da viseguvernøren har oppholdt seg i utlandet.

Viseguvernørens offisielle bolig er Government House i Governor's Road, som ligger i Onchan, ikke langt fra hovedstaden Douglas.

Tidligere hadde viseguvernøren all juridisk, skattemessig og utøvende makt. Imidlertid mistet han sin rolle som overhode for domstolene i 1921, som leder av regjeringen i 1961, som president for det lovgivende råd i 1980 og til slutt som president for Tynwald i 1990. I dag er rollen til viseguvernøren i all hovedsak seremoniell, skjønt visse fullmakter under Mans lovgivning tilfaller fortsatt guvernøren eller guvernørens råd (rådgivning og med godkjennelse av ministerrådet).

Forslag om å endre tittelen[rediger | rediger kilde]

I oktober 2005 søkte Tynwald om å endre tittelen av viseguvernør (Lieutenant Governor) til kronens kommissær (Crown Commissioner). Søknaden ble sendt til Justisministeriet (Storbritannia) for godkjenning av Herren av Mann (Elisabeth II). Imidlertid etter mye offentlig misnøye forkastet Tynwald i april 2006 sitt eget forslag og trakk forespørselen tilbake. Tittelen som viseguvernøren vil derfor bestå.

Liste over viseguvernører[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]