Mans postvesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eldre boksboks i en mur overfor landsbyen Port Erin på Man.
Foto:Finn Bjørklid

Mans postvesen, engelsk Isle of Man Post, mansk Post Ellan Vannin, tidligere kalt for Isle of Man Post Office, betjener posttjenester som utkjøring, postbæring og postmottak på Man.

Historie[rediger | rediger kilde]

Postboks i Castletown på Man.

Mans posttjenester var opprinnelig en del av Storbritannias posttjeneste Royal Mail som hadde en daglig postforbindelse mellom Man og Storbritannia siden 1879. I 1966 begynte de britiske myndighetene planleggingen for å omgjøre posttjenestene til et privat selskap, og som en del av denne prosessen ble hver av kronbesittelsene gitt muligheten til selv å ta kontroll over posttjenestene på deres områder. Den 18. oktober 1967 besluttet Tynwald at de ikke ønsket å ta imot tilbudet, men bestemmelsen ble uansett tatt av de britiske myndighetene ved lov i 1969.

Kanaløyene tok myndighetene imot tilbudet, og post og telekommunikasjonstjenester som var drevet av General Post Office ble overført i oktober 1969 for å danne Jerseys postvesen og Guernseys postvesen mens telekommunikasjoner ble overført til henholdsvis Jersey Telecom og Guernsey Telecoms.

Etter forhandlinger med Tynwald i 1972 hvor telefonsystemet ble ekskludert fra overføringen ble det enighet om at Man skulle, til sist, overta kontrollen av postadministrasjonen på øya. Som et resultat ble oppgivelsen fullført den 5. juli 1973 og Mans postvesen, Isle of Man Post Office Authority, ble dannet. De pengemidler som ble betalt for Royal Mails eiendeler, 148 624 engelske pund, ble omkoblet innenfor det første året fra overskuddet generert. Postvesenet fikk nytt navn som Isle of Man Post Office i februar 2002.

Telekommunikasjoner[rediger | rediger kilde]

Vikoriansk postboks langs vegen B39 ved Ronague på Man.

Telekommunikasjoner forble ansvaret til britiske General Post Office fram til 1981 da British Telecom ble dannet. I 1987 ble telekommunikasjoner overført til det lokale selskapet Manx Telecom som opprinnelig var heleid underselskap av British Telecom, men ble deretter et underselskap av selskapet O2.

Frimerker[rediger | rediger kilde]

Frimerker med unik formgivning fra Man ble første gang utstedt i 1971 som en variant av «Machin»-designet, og siden 1973 har de vært de eneste gyldige frimerker på øya, og er ikke gyldig som frimerker i Storbritannia eller andre steder. Frimerker fra Man har blitt populære hos filatelister over hele verden.

Postskatt[rediger | rediger kilde]

Når man sender post til Man fra andre steder blir Man behandlet som om øya var en del av Storbritannia, og post fra Storbritannia fortsetter å ta gebyr i henhold til Royal Mails innlandstjenester i Storbritannia. Postnummer ble imidlertid ikke introdusert på Man før i 1993 da øya fikk postnummer som postkode IM-området og som en utvidelse av Storbritannias postnummersystem.[1]

Post sendt fra Man til Storbritannia er fløyet over Irskesjøen og går inn i poststrømmen av første klasse hos Royal Mail for neste dags utsendelse.[2]

Man er et medlem av Postadministrative samarbeidet for små land i Europa (Small European Postal Administration Cooperation, SEPAC).

Postkontorer på Man[rediger | rediger kilde]

Formenn[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Written Answer [87341], House of Commons Hansard, London, 17. desember 2002, column 739W.
  2. ^ Delivery Standards – Isle of Man Post Office

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]