Mans lovgivende råd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mans lovgivende råd
manskYn Choonceil Slattyssagh
engelskLegislative Council of the Isle of Man
Systemoverhus
Kammeroverhus, ikke-valgt lovgivende forsamling
Seter11
MøtestedDouglas
Nettstedhttp://www.tynwald.org.im/council

Mans lovgivende råd (engelsk The Legislative Council; mansk Yn Choonseil Slattyssagh) er overhuset til Mans lovgivende forsamling, Tynwald. Forkortelsen LegCo blir ofte brukt.[1]

Det består av elleve medlemmer (MLCs): [a][2]

Medlemmene av Det lovgivende råd blir valgt av medlemmene av House of Keys for en periode på fem år. Fire stykker går av samtidig og fire nye medlemmer blir så valgt. Et medlem må være minst 21 år gammel og ha fast bosted på Man.

Tidligere var det viseguvernøren som presiderte over Det lovgivende råd og Tynwald Court (en felles sesjon mellom rådet og House of Keys). Per 2022 er det imidlertid Tynwalds president, som er valgt av hele Tynwald for en periode på fem år, som ex officio er Det lovgivende råds president. Hen presiderer både over Det lovgivende råd og Tynwald Court, unntatt når viseguvernøren én gang i året presiderer på Tynwald-dagen.

I tillegg har den engelske kirkes biskop av Sodor og Man samt attorney general seter i Det lovgivende råd. Biskopen er et voterende medlem, attorney general er et ikke-voterende medlem og presidenten avlegger kun stemme ved stemmelikhet.

Til tross for navnet har vanligvis ikke rådet initiativrett til å foreslå nye lover, men går i stedet igjennom lovutkast som er fremmet i House of Keys.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ MLC er forkortelse for medlem av Det lovgivende råd.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sunset Clauses' back in LegCo». Manx Radio. 5. desember 2018. Besøkt 4. mai 2022. 
  2. ^ a b c d e f «The Legislative Council». Isleofman.com. Besøkt 4. mai 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]