Manos: The Hands of Fate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Manos: The Hands of Fate
Generell informasjon
GenreSkrekkfilm,[1] Z-film
Utgivelsesår1966
NasjonalitetUSA
Lengde74 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiHarold P. Warren[1][2] Rediger dette på Wikidata
ManusHarold P. Warren[3] Rediger dette på Wikidata
TemaOvernaturlig Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Harold P. Warren
FotoBobby Charles Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJohn Reynolds,[1] Harold P. Warren[3] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)15. november 1966
Eksterne lenker

«Manos» The Hands of Fate er en amerikansk skrekkfilm fra 1966. Den ble regissert og produsert av Harold P. Warren. Han spilte også i filmen, sammen med Tom Neyman og John Reynolds.

Filmen dukket opp på tv-serien Mystery Science Theater 3000, noe som er hovedgrunnen til at filmen har kultstatus i dag. Sammen med filmer som Plan 9 from Outer Space og Robot Monster regnes den som en av de mest amatørmessige filmer som er lagt innen denne sjangeren, noe som også har gitt den kultstatus.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Mens de er på ferie i nærheten av El Paso, Texas kjører Michael, Margaret, deres lille datter Debbie og hunden deres, Peppy, gjennom en ørken på jakt etter et hotell som kalles for "Valley Lodge" men Margaret insisterer på at de har kjørt seg vill. Men Michael påstår at de ikke er det. De blir deretter stoppet av lokal sheriff på grunn av et ødelagt baklys på bilen deres. Men de får slippe med en advarsel når Michael forteller at der på deres "aller første ferie" sammen.

Familien kommer endelig frem til et hus, som blir tatt hånd om av den bisarre Torgo, som påstår at han tar hånd om stedet "når Mesteren er borte" og de mener at Torgo oppfører seg veldig merkelig. Michael og Margaret spør Torgo om en vei-beskrivelse til hotellet Valley Lodge. Men Torgo benekter å ha kjennskap til noe slikt sted. Michael ber Torgo om å la ham og familien overnatte hos ham, til tross for innvendinger fra både Torgo og Margaret. Inne i huset oppdager Michael og Margaret et urovekkende maleri av en mørk, ondskapsfull mann og en svart hund med glødende øyne. Torgo sier at mannen på maleriet viser Mesteren.

Margaret blir redd når hun hører et illevarslende hyl, og hunden Peppy løper ut etter hylingen. Michael oppdager deretter Peppy død på bakken. Michael begraver hunden i en ørken, og går deretter tilbake til huset. Michael klarer ikke å starte bilen deres. Torgo forteller dem at det ikke finnes noen telefon i huset, så familien bestemmer seg motvillig for å overnatte der. Men de oppdager at datteren Debbie har forsvunnet, og går for å lete etter henne. Debbie kommer tilbake sammen med en stor svart hund, den samme hunden fra maleriet.

Mesteren våkner kort tid senere, og forteller dem at Michael må ofres til deres guddom Manos, og både Margaret og Debbie skal bli Mesterens nye koner. Men Mesteren bestemmer seg senere for å ofre Torgo og hans første kone i stedet. Familien forsøker å forlate huset, og løper ut i ørkenen for å unnslippe. Når de løper gjennom ørkenen, faller Margaret og sier at hun ikke kan løpe lenger.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Harold P. Warren som Michael.
  • Diane Mahree som Margaret.
  • Jackey Neyman som Debbie.
  • John Reynolds som Torgo.
  • Tom Neyman som Mesteren.
  • Stephanie Nielson, Sherry Proctor, Robin Redd, Jay Hall, Bettie Burns og Lelaine Hansard som Mesterens koner.
  • Bernie Rosenblum som en tenåringsgutt.
  • Joyce Molleur som en tenåringsjente.
  • William Bryan Jennings og George Cavender som politi-folk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0060666/; besøksdato: 28. april 2016.
  2. ^ http://www.oldies.com/product-view/4251D.html; besøksdato: 28. april 2016.
  3. ^ a b (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]