Maniitsoq kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maniitsoq

Kart over Maniitsoq

LandGrønlands flagg Grønland
FylkeVestgrønland
Opphørt31. desember 2008
Adm. senterManiitsoq
Areal79 500 km²
Befolkning3 463 (2007)
Bef.tetthet0,04 innb./km²
Nettsidewww.maniitsoq.gl
Politikk
OrdførerSøren Lyberth (Siumut)
Kart
Maniitsoq kommune
65°18′N 51°27′V

Maniitsoq kommune er en tidligere kommune i Vestgrønland, på vestkysten av Grønland. Den 1. januar 2009 gikk kommunen sammen med Sisimiut kommune, til den nye Qeqqata kommune.

Navn og kommunevåpen[rediger | rediger kilde]

Navnet betyr «stedet med ujevnt terreng». Kommunevåpenet går i blått og hvitt, med et reinsdyrhode med horn sett forfra.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kommunens lengde, fra nord til syd er 195 km, og av et samlet areal på 79 500 km² er ca. 17 000 km² isfritt. Kommunen grenser til Nuuk kommune i syd, Sisimiut kommune i nord, og Ammassalik kommune i øst.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnfjellet i kommunen er blant Grønlands eldste, med over 3 mrd år. Området har vært befolket i over 3000 år, og har vært befolket av både saqqaqkulturen, vikingtiden og den senere thulekulturen. De eldste funnene er fra ca. 1350 f.Kr. Maniitsoq Museum i byen Maniitsoq viser funn fra disse periodene. Fra 1600-tallet begynte hvalfangsten i området, og den første danske kolonien ble etablert i 1755. Denne ble kalt «Sukkertoppen», men ble flyttet i 1782 til den plass bygda ligger i dag. Den har også fått sitt grønlandske navn – Maniitsoq. Byen Maniitsoq feiret dermed sitt 225-årsjubileum i 2007.

Fram til forrige århundre var kommunen styrt av handelsbestyreren, og det første kommunevalget ble avholdt i 1951. De politiske partiene, slik vi kjenner dem i dag, ble imidlertid ikke opprettet før i 1979 i forbindelse med etableringen av Grønlands hjemmestyre.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Hovednæringsgrunnlaget i kommunen er jakt og fiske. Maniitsoq er imidlertid én av de tre kommunene Greenland Development vurderer når de ønsker å etablere et aluminiumssmelteverk på Grønland. I Fiskefjorden ble det i 2005 etablert en olivingruve, som sysselsetter 50 mennesker. Man leter også etter diamanter i kommunen, men de vet ikke om funnene er store nok til å kunne drive diamantminer her.

I tillegg er turismen en økende bransje her som i mange andre deler av Grønland. Naturen gir gode muligheter for fotturer og opplevelsesturer for turister.

Byer og bygder i Maniitsoq kommune[rediger | rediger kilde]

Innbyggertallene er oppdatert pr 5. oktober 2007.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Kommunesammenslåing med Sisimiut kommune[rediger | rediger kilde]

1. januar 2009 skal Sisimiut og Maniitsoq kommune slås sammen.

De to kommunenes økonomiutvalg etablerte 2. juni 2005 et samarbeidsforum. 2.-4. mai 2006 avholdt kommunene et fellesmøte i Maniitsoq, der samarbeidsavtalen ble undertegnet. Både kommunestyrene og kommunaldirektørene deltok i dlegasjonene som signerte avtalen.

Navnet på den nye kommunen er ikke bestemt, men vil bli besluttet av overgangsutvalget, etter at en navnekonkurranse er avholdt. Arbeidsnavnet er «Midt» (kommune).