Mandelpil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mandelpil
Nomenklatur
Salix triandra
L.
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøete blomsterplanter
KlasseTofrøbladete blomsterplanter
OrdenVierordenen
FamilieVierfamilien
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Norsk rødliste:[1]
Artsdatabanken (2021)
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet

Økologi
Habitat: skog, kratt, strender, veikanter, og langs elver
Utbredelse: opprinnelig fra Eurasia

Mandelpil (latin: Salix triandra Linnaeus) tilhører pilefamilien / vierfamilien (Salicaceae). Mandelpil er en busk som blir 2-7 meter høy. Bladene er 5-11 cm, glatte og lansettformete med avrundet grunn og små tenner langs kanten. Sammen med kurvpil danner den hybriden flettepil.

Barken er grå og flasser lett av, årskvister er brune eller gråbrune og brekker lett. Ørebladene er store, brede og runde, de omslutter kvisten og henger lenge på. Hannblomstene er lange og har oftest tre pollen(støv-)bærere. Hunnraklen har 2-4 cm lange skaft og 3-6 blad, og med blekgule rakleskjell som er krushåret nederst. Arrene er utbøyde og rødgule.

Mandelpil er både dyrket og forvillet, og kan påtreffes forvillet fra hagehold i Bergen. Utbredelsen er normalt Eurasia og Norden. I Norge mangler den på Vestlandet, men er vanlig opp til Nord-Trøndelag. Den vokser særlig i de store dalførene på Østlandet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av mandelpil Salix triandra som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]