Mor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Mamma»)
For å lese om mor i betydningen maurer, eller den ungarske småbyen Mór, se det
Fire generasjoner kvinner fra USA: datter, mor, mormor og oldemor.

Mor[1], mer familiært ofte omtalt som mamma[2] og tidligere kalt moder,[3] er en kvinne som har barn. Mor i betydningen «kvinnelig forelder» kan brukes både om den som har båret og født barnet, altså biologisk mor, eller om den som oppfostrer og tar seg av det, for eksempel adoptivmor, pleiemor eller stemor. Mor kan også betegne kvinner som har en morsrolle overfor andre eller utfører omsorgsoppgavene mødre vanligvis har.

«Mor» kan også brukes om hunndyr som føder avkom. Omsorgsoppgavene varierer stort mellom de ulike artene. Bildet viser ei purke som dier grisungene sine.
Barnerike familier og mødre har høy status i mange samfunn. Bildet viser en kvinne med mann og tolv barn i Los Angeles 1930.

Mor kan også brukes om dyr av hunnkjønn som har fått avkom.

Jenter kan bli mødre etter å ha blitt kjønnsmodne i puberteten og så svangre etter at en sædcelle har befruktet en eggcelle som sammen utvikler seg til et foster. Det å bli og være mor er en viktig overgang og begivenhet i livet for den enkelte, både psykologisk og sosialt. Mødre spiller også en avgjørende rolle for et levedyktig samfunn. I mange kulturer og miljøer har jenter blitt betraktet som «ekte» kvinner først når de har blitt mødre. Å bære fram mange barn har gitt status, mens barnløshet har vært uønsket. Statusen som mor varer livet ut, men rollen og arbeidsoppgavene endrer seg gradvis når barna blir eldre og klarer seg selv.

Det mannlige motstykket til mor er far.

Kjente mødre[rediger | rediger kilde]

I mytologi og historie er det mange kvinner som først og fremst er kjent for å være mor til én eller flere kjente personer. Noen av disse er likevel ekstra husket og kanskje dyrket i egenskap av å være mor.

Biologiske mødre[rediger | rediger kilde]

Mor som tittel[rediger | rediger kilde]

Morsfigurer i kunst, litteratur og liknende[rediger | rediger kilde]

«Mor og barn» malt av Christian Krohg 1883.
«Moren til Lemminkäinen samler sammen restene etter sønnen ved Tuonela-elva», maleri av Akseli Gallen-Kallela som illustrasjon til Kalevala 1897.

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Peruanske Lina Medina (født 1933) skal ha vært drøyt fem og et halvt år da hun fødte en gutt i 1939. Hun regnes som den yngste registrerte mor i medisinens historie.
  • Spanske María del Carmen Bousada (1940–2009) var 66 da hun fikk tvillinger i 2006 etter en prøverørsbefruktning. Hun er den eldste, kjente kvinnen som har fått barn. Graviditeten skapte debatt om det etiske ved Bousadas valg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1] Arkivert 30. mars 2018 hos Wayback Machine.
  2. ^ [2] Arkivert 30. mars 2018 hos Wayback Machine.
  3. ^ [3] Arkivert 30. mars 2018 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]