Maldiskusjon:Den kalde krigen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

fra Brukerdiskusjon:Kph#Kalde krigen

Ser at du jobber med Tysklands gjenforening nå, syns vi bør ha en navigasjonsboks for den kalde krigen, men usikker på hvor omfattende den bør være (den på bunnen av den engelske er svært omfattende). Mvh Røed (d · en) 3. sep 2006 kl. 13:45 (UTC)

Jeg synes også den engelske tar veldig mye plass, og likevel bare overfladisk klarer å dekke begivenhetene. Den kalde krigen er jo svært omfattende. Kanskje kunne det være en idé å dele stoffet på flere navigasjonsbokser (som kan lenke til hverandre)? F.eks. en boks for den kalde krigen i Europa? Kph 3. sep 2006 kl. 13:48 (UTC)
Det er en mulighet, men samtidig så sjer svært mye av den kalde krigen i Europa (eller har nær tilknytting til den), lage flere bokser etter hvilken periode? Mvh Røed (d · en) 3. sep 2006 kl. 13:53 (UTC)
Etter periode (kanskje for hvert årti) er en god løsning. Kph 3. sep 2006 kl. 13:56 (UTC)


fra Brukerdiskusjon:Røed#Den Kalde krigen

Hva tror du om et slikt opplegg? Kph 3. sep 2006 kl. 15:56 (UTC)

Det er et problem at enkelte ting hører hjemme under hele den kalde krigen, eller hvertfall gjennom flere tiår. Et alternativ kunne være å dele opp etter land, f.eks. Mal:Tyskland under den kalde krigen, Mal:USA under den kalde krigen osv. Kph 3. sep 2006 kl. 15:58 (UTC)
Tror vi først forsøker etter tiår, enkelte må være med på alle (USA,Sovjet, NATO osv), bare vi får fjernet de fleste politikerne så blir lista mye mindre. men skal vi ha alle malene på hovedartikkelen? eller lage en egen for den? Mvh Røed (d · en) 3. sep 2006 kl. 16:00 (UTC)
Malene kan klappes sammen, så vi kan godt legge dem nederst i artikkelen om den kalde krigen. Jeg er mer usikker på hva vi gjør med artikler om personer, organisasjoner osv. som er med i alle malene. Kph 3. sep 2006 kl. 16:02 (UTC)
Lage en egen mal for de artiklene som er under hele perioden?
Skulle akkurat til å si det samme. Mal:Den kalde krigen (oversikt) hvor de mest sentrale aktørene kan tas med, og alle begivenheter og politikere i tiårsmalene. Kph 3. sep 2006 kl. 16:04 (UTC)
Høres ut som en plan Mvh Røed (d · en) 3. sep 2006 kl. 16:08 (UTC)
Har du noen tanker om overskriftsstrukturen? Har prøvd meg med hendelser, temaer, politikere (vestblokken) og politikere (østblokken). Jeg lurer likevel på om det blir for lite plass til politikere og for lite å fylle temaer med. Kph 3. sep 2006 kl. 16:39 (UTC)

Noe som dette?

Hendelser
hendelse1 hendelse2 hendelse3 hendelse4
hendelse5 hendelse6 hendelse7 hendelse8
Temaer
tema1 tema2 tema3
Østblokken Vestblokken
Stalin Lenin Kennedy Bush

Mvh Røed (d · en) 3. sep 2006 kl. 16:52 (UTC)

Laget et utkast basert på dette Mal:Den kalde krigen (1940-tallet)/Utkast 2, men lenkene i toppen bør vel heller lenkes til artikler i stedet for malene? Mvh Røed (d · en) 3. sep 2006 kl. 17:52 (UTC)
Jeg kunne tenke meg at man kunne navigere blant malene omtrent som man navigerer blant de forskjellige administratorlistene på Wikipedia:Administratorer, men jeg vet ikke om det går an. Vi har uansett ikke artikler for hvert tiår under den kalde krigen, og jeg synes det virker fornuftig at malene lenker til hverandre når man har splittet opp stoffet slik. Kph 3. sep 2006 kl. 17:58 (UTC)
Det hadde helt klart vært det beste, men tror det er vanskelig teknisk, på WP:A blir det lenket til en ny side hver gang. Mvh Røed (d · en) 3. sep 2006 kl. 18:01 (UTC)
Ang. utkast2: Jeg ville foretrekke å ikke blande lenker til land og biografier i samme liste. Det er ikke noe særlig poeng å ha en lenke til USA i en tiårsmal, siden liste over viktige deltagere og allianser skulle stå i oversiktsmalen, og å ha bare USA og Sovjetunionen ville blitt en forenkling uansett. Det er heller ikke slik at alle deltagere under den kalde krigen tilhørte NATO eller Warszawa-pakten. Så lenge vi har en ledig seksjon synes jeg heller ikke det er nødvendig å lage en ekstra seksjon øverst. Kph 3. sep 2006 kl. 18:06 (UTC)

Organisering[rediger kilde]

Hvilke linker skal vi legge i oversiktsmalen?

De åpenbare er:

Andre som muligens bør være med

Bare legg til/fjern fra listen. Mvh Røed (d · en) 3. sep 2006 kl. 18:26 (UTC)

Jeg kunne se for meg noe slikt som:

DELTAGERE

  • Vestblokken (overskrift)
    • NATO
      • Lenker til alle NATO-medlemslandene
    • Andre tilknyttet vestblokken
  • Østblokken (overskrift)
    • Warszawapakten
      • Lenker til alle medlemslandene (Sovjetunionen, Albania, Bulgaria, Romania, Tsjekkoslovakia, Folkerep. Polen, Ungarn, DDR)
    • Andre kommuniststater
  • Organisasjonen av alliansefrie nasjoner

TIDSLINJE

TEMAARTIKLER

(herunder artikler om jernteppet, våpenkappløpet, romkappløpet, Operasjon Gladio, viktige etterretningsorganisasjoner osv.

Kph 3. sep 2006 kl. 19:05 (UTC)

Høres fint ut, men kan ikke lista da bli svært lang? Mvh Røed (d · en) 3. sep 2006 kl. 19:08 (UTC)

Denne malen må nok bli litt lenger enn tiårsmalene (men uansett ikke lenger enn den engelske malen), men vi trenger ikke å sette den inn i alle artiklene som er inkludert. Kph 3. sep 2006 kl. 19:09 (UTC)

Omredigering?[rediger kilde]

Er det en enkel jobb å omredigere denne malen over samme lest som den engelske, altså "vannrett"? Jeg mener det ville gjøre seg bedre. --Trygve Nodeland 9. feb 2012 kl. 20:04 (CET)

@Trygve W Nodeland: Utført, men endre gjerne malen dersom du ser noe som bør forbedres. Rydde kraftig eller fjerne helt "Politiske ledere" kanskje? Tholme (diskusjon) 17. mar. 2021 kl. 17:05 (CET)[svar]