Maja Fjæstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maja Fjæstad
FødtKerstin Maria Hallén
30. mai 1873[1]Rediger på Wikidata
Hörby församling
Død15. nov. 1961[1]Rediger på Wikidata (88 år)
Arvika
BeskjeftigelseKunstmaler, tekstilkunstner, wood engraver, gravør Rediger på Wikidata
Utdannet vedKonstnärsförbundets skola
EktefelleGustaf Fjæstad
BarnBo Fjæstad
NasjonalitetSverige
Medlem avRackengruppen

Maja Fjæstad (1914), malt av Björn Ahlgrensson.

Kerstin Maria «Maja» Fjæstad (født Hallén 30. mai 1873 i Hörby församling, død 15. november 1961 i Arvika) var en svensk kunstner.

Hun var et av medlemmene i Rackengruppen i Arvika som ble dannet av henne selv, mannen Gustaf og skulptøren Christian Eriksson. Dette kom senere til å bli sentrum for en rekke produktive kunstnere. Maja og Gustav holdt kurs i veving. Hennes betydning for husflid i Värmland var stor.

Hun stod modell for Christian Erikssons byste av Jenny LindKungliga Operan i Stockholm.

Hennes første ordentlige bestilling var en pute til Hjalmar Lundbohms bolig i Kiruna. Fjæstad fikk sitt gjennombrudd som kunstner allerede i 1897 ved en av utstillingene til Konstnärsförbundet. Hun hadde stor suksess som portrettmaler, ikke minst ved utstillinger i England, der hennes malerier ble tatt i samlingene til Londons kunstmuseer. I senere over gikk hun over til tre- og linoleumssnitt, og hennes blomstermotiver er godt kjent, blant annet «Björkhänge».

I 1922 dannet hun sammen med kolleger foreningen Arvika Konsthantverk med en butikk for salg av sine produkter. Butikken, som har vært i samme lokale siden 1924, er Sveriges eldste spesialbutikk for lokalt kunsthåndverk.

15. juli 1898 giftet hun seg med Gustaf Fjæstad i Väsby kyrka, Väsby församling. Paret fikk fire barn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Svensk kvinnebiografisk leksikon ID MajaFjstad, oppført som Kerstin Maria (Maja) Fjæstad 1873-05-30 — 1961-11-15 Textilkonstnär, träsnidare, besøkt 4. februar 2021[Hentet fra Wikidata]