Magnus Eliassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Magnus Eliassen
Singulariteten, Magnus Dei, Rimfakse
Født 2. januar 1981 (34 år)
Norge Bodø
Yrke musiker, plateprodusent, sangskriver
Nasjonalitet Norsk
Sjanger visesang, popmusikk
Instrument gitar, vokal
Aktive år 1997 –
Plateselskap Beyond Records, Smart Patrol Records, Monomegamy
Nettsted http://www.magnuseliassen.com
Band
Sirkus Eliassen, Ødelagte Menneska
Tidligere band
Jennifer 8, Oze, ME, Magnetisk Nord

Magnus Eliassen (født 2. januar 1981) er en artist fra Bodø, som vant by:Larms publikumspris i 2006. Han har gitt ut to album, Second Grace og Virkelighetsflyktning, første del: Maskinisten, i tillegg til at han under pseudonymet Magnetisk Nord sto bak hip-hop-EP-en Tinglysing, som kom ut i 2003. Han har også gitt ut flere småutgivelser, både alene og sammen med andre.

Etter å ha vært listet på NRK P3s C-liste i noen uker sommeren 2006 med sangen «Lois Is Happy», en rekke spillejobber, blant annet i USA og Tyskland, og etter å ha vært i Dagbladets oppsummering av Norges mestselgende album med selvutgitte Second Grace i 2006, ble det stille rundt Eliassen. I intervjuer har han sagt at han ble utbrent, at han mistet lysten på å spille musikk, og at han heller bestemte seg for å reise på lengre reiser til Asia og Sør-Amerika.

Sommeren 2011 markerte Eliassens tilbakevendelse til musikklivet. Brødreduoen Sirkus Eliassen (se eget avsnitt nedenunder) debuterte, og hans egen singel «Til dem du e glad i» ble listet på både NRK P1 og NRK P3s spillelister. Salgsinntektene fra denne singelen, som ble sluppet 27. juli, gikk uavkortet til Røde Kors. «Til dem du e glad i» er skrevet av Magnus og spilt inn sammen med bandet Kråkesølv. Innspillingen ble gjort live uten pålegg i etterkant, og musikkvideoen ble spilt inn live på samme tid som lydopptaket ble gjort.

Virkelighetsflyktning (albumtrilogi)[rediger | rediger kilde]

I presseskriv og intervjuer i forbindelse med lanseringen av singlene har det kommet frem at Eliassen har planer om å gi ut tre plater i løpet av ett år. Albumtrilogien skal hete Virkelighetsflyktning, og hver del skal ha hvert sitt lydbilde. Første del er spilt inn med kun gitar og vokal, og trilogiens andre del har et elektronisk lydbilde som på de to første singlene.

5. oktober slapp Eliassen singelen «På ei bru i Amsterdam» til digital nedlasting og streaming. Sangen ble av VGs anmelder beskrevet som en «[…] smått suggererende perle med bøttevis av elektronisk ynde […]» og mottok karakter 5 av 6. Avisa Nordland omtalte den som «den nydelige elektroniske poplåten». Sangen er skrevet av Eliassen, og produsert av Ben Kinx, som dessuten laget en musikkvideo til sangen ved hjelp av små private filmsnutter fra mobilkamera.

Fire uker senere, 2. november, slapp Eliassen en ny singel, «Hei, frøken DJ». PlanB omtalte den som «[en] funky og dansbar […] bombe av en låt»; NRK P3 kalte den småsexy, og la den inn på sin C-liste; Dagens Næringsliv kalte den «ekstremt smittende og radiovennlig», og VGs anmelder kalte den og «På ei bru i Amsterdam» «[…] to oppsiktsvekkende fine elektronikapoplåter.» Også denne sangen er skrevet av Eliassen, og produsert av Ben Kinx.

Trilogiens første album, Virkelighetsflyktning, første del: Maskinisten, ble utgitt digitalt 11. november 2011. Det er spilt inn i turområdet Maskinisten utenfor Bodø ved hjelp av solcellepanel. Valget av dette stedet som innspillingssted henger sammen med at Eliassen skrev sangene under et månedlangt opphold i et telt i dette området i desember 2010. VGs anmelder ga albumet karakter 5 av 6, og omtalte det som «[…] en perlerad av nedstrippede og vakre låter, intenst personlige og drevet frem med oppriktig desperasjon i stemmen» og sier om tekstene at de «[…] rommer både søkende alvor og glimtvisen naiv humor med perfekt stoppeffekt.» Dagens Næringsliv skrev i en fyldig anmeldelse blant annet at «Maskinisten er en lavmælt, intens plate med smertelig vakre melodier […]» og «Eliassen har spilt inn […] sangene mutters alene med kassegitar, monomikrofon og solcellepanel ved leirbålet. Bålknitringen, smånynning og skogslyder gir en intim og nesten litt dokumentarisk stemning. Det er som om man er til stede og får ta del i både den indre og ytre skogstilværelsen.»

Sirkus Eliassen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sirkus Eliassen

Sommeren 2011 var duoen Sirkus EliassenNRK P3s spillelister med singelen «Hjem til dæ». Sirkus Eliassen er Magnus og hans yngre bror, Erik Eliassen. I uke 36 debuterte singelen på VG-lista, hvor den lå i syv uker med 16.-plass i september som høyeste notering. Singelen har solgt til gullplate. Smart Patrol Records laget musikkvideo til sangen, hvor brødrene ankommer en hjemmefest på motorsykkel med sidevogn, og spiller konsert på festen.

30. november ble Sirkus Eliassens andre singel, «Opp ned bak frem», sluppet med tilhørende musikkvideo. Videoen er en animasjonsvideo laget av kunstneren Skrullipop.

I uke 11 2012 debuterte duoens tredje singel "Æ vil bare dans" med plass nr. 18

Diskografi som soloartist[rediger | rediger kilde]

  • Lois Is Happy 7" (Smart Patrol Records, 2003)
  • Second Grace CD (Monomegamy Music, 2005)
  • På ei bru i Amsterdam digital singel (Beyond Records, 2011)
  • Hei, frøken DJ digital singel (Beyond Records, 2011)
  • Virkelighetsflyktning, første del: Maskinisten digitalt album (Beyond Records, 2011)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]