Magnolider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Magnoliidae»)
Magnolider
Nomenklatur
Populærnavn
magnolider,
magnoliaplanter
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppekarplanter
Gruppefrøplanter
Gruppeblomsterplanter
Økologi
Antall arter: 10 842[1]
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis
Inndelt i

Magnolider er er en stor delgruppe av blomsterplanter. I APG IV-systemet regnes de som en uformell klade med det engelske navnet magnoliids.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

De utgjør en nokså tidlig gren i de blomsterplantenes stamtre. De har derfor vært av spesiell interesse for botanikere fordi de i en del egenskaper, for eksempel i blomstens bygning, ligner på den siste felles stamfaren til alle blomsterplanter. Gruppen har tretallige blomster, pollen med én åpning og som regel fjærnervede blad. Blomsterbladene har ikke noe skille mellom beger- og kronblad, og pollenbærerne kan være bladlignende.

Utbredelsen omfatter tropiske og tempererte strøk i alle verdensdeler. De er ganske varmekrevende, og den eneste arten som kanskje forkommer naturlig i Norge er hasselurt (Asarum europaeum). Artene er trær, busker og forvedede klatreplanter, og det er få urter i gruppen. Økonomisk viktige produkter er frukt som avokado og cherimoya, og krydder som svart pepper, laurbær, muskat, kanel og kamfer. Tulipantre og magnolia plantes som prydtrær og gir også tømmer.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Magnolidene kan inndeles i fire større grupper: Canellales, laurbærordenen (Laurales, med blant annet laurbærfamilien), magnoliaordenen (Magnoliales, med blant annet magnoliafamilien og muskatnøttfamilien) og pepperordenen (Piperales, med blant annet holurtfamilien og pepperfamilien). Av disse er Canellales og Piperales hverandres søstergrupper, og det samme gjelder for Laurales og Magnoliales.

Magnolidene tilsvarer delvis underklassen Magnoliidae som var avgrenset på ulike måter i Cronquist- og Takhajan-systemene. De gamle underklassene omfattet også andre grupper og var derfor polyfyletiske.

Kladogrammet nedenfor viser antatte slektskapsforhold innenfor magnolidene:


   magnolider   


Canellales



pepperordenen (Piperales)





laurbærordenen (Laurales)



magnoliaordenen (Magnoliales)





Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ M.J.M. Christenhusz og J.W. Byng (2016). «The number of known plants species in the world and its annual increase». Phytotaxa. 261 (3): 201–217. ISSN 1179-3163. doi:10.11646/phytotaxa.261.3.1. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «Magnoliids». Tree of Life. Besøkt 14. januar 2020. 
  • The Angiosperm Phylogeny Group IV (2016). «An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV». Botanical Journal of the Linnean Society. 181 (1): 1–20. doi:10.1111/boj.12385. 
  • Julien Massoni (2014). Phylogeny, molecular dating and floral evolution of Magnoliidae (Angiospermae) (doktorgradsavhandling). Vegetal Biology. Université Paris Sud-Paris XI.  – [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]