Magne Myhren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Magne Myhren
Født3. des. 1937Rediger på Wikidata
Hol
Død23. juni 2015Rediger på Wikidata (77 år)
BeskjeftigelseFilolog, felespiller, lingvist, fiolinist, folklorist, universitetslærer Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
EktefelleDagne Groven Myhren
BarnØyonn Groven Myhren
Eilev Groven Myhren
NasjonalitetNorge

Magne Myhren (født 3. desember 1937, død 23. juni 2015[1]) var en norsk spelemann og filolog fra Hol i Hallingdal.

Han begynte å spille hardingfele i trettenårsalderen, og fikk mye opplæring av Sevat Sataøen fra Ål og Jørgen Husemoen fra Nes. I gymnastida på Voss fikk han god kontakt med hardingspelemennene Halldor Meland og Anders Kjerland som han også lærte av. Han bosatte seg siden i Oslo og ble gift med Dagne Groven Myhren. De har to barn, Øyonn Groven Myhren og Eilev Groven Myhren.

Magne Myhren spilte slåtter, og hadde god kjennskap til tradisjonsutviklingen i Hallingdal og Telemark. Han tok vare på en eldre spillestil, og kunne mange mindre brukte slåtter. Han spilte seg opp i klasse A på Landskappleiken i 1965 og har 1. premie i A klassen. Han har vært mye brukt som dansespelemann i Telelaget og Hallinglaget i 1970-årene. Han ble æresmedlem av Landslaget for spelemenn i 1997. Som skribent og utgiver arbeidet han med emner innen språkvitenskap og folkekultur. I folkemusikkboka Fanitullen, redigert av Bjørn Aksnes og Sven Nyhus, skrev han kapitlet om hardingfela.[2] Som spelemann er han dokumentert på egen CD, "Hardingfelelæte frå Ål i Hallingdal" (1998), og gjennom opptak i NRK og Norsk folkemusikksamling, Universitetet i Oslo.

Han var ellers utdannet som språkviter ved Universitetet i Oslo med fagkretsen tysk, folkeminnevitenskap og norsk hovedfag. Han var amanuensis ved Universitetet i Oslo og var i mange år redaktør i Norsk Ordbok.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]