Mae La

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En liten del av Mae La flyktningleir, som har om lag 40 000 karenere som har flyktet fra Burma.

Mae La er den største av ni flyktningleirer i Thailand. Den ligger i Tha Song Yang i provinsen Tak nord i Thailand for flyktninger fra Burma. De fleste av de nærmere 50 000 som bor i leiren, er karenere. Leiren ligger åtte timers kjøretur fra Bangkok, om lag 8 km fra grensa mellom Burma og Thailand. Den ble opprettet i 1985 og drives av FNs høykommissær for flyktninger.

En rekke NGOer driver arbeid i leiren, blant andre Refugees International.

I leiren drives et omfattende skolearbeid, det er mulig å få ti års skolegang der. Flyktningene har bygget flere kirker, det finnes både baptistkirker, katolske kirker og adventistkirker der. Også muslimer og buddhister har sine moskeer og templer i leiren.

FN deler ut ris, olje, chili, salt og andre matvarer. Mange flyktninger har etablert små butikker hvor de selger andre varer som trenges.

Fra leiren reiser folk til andre land å FNs høykommissær for flyktninger får kvoter for overføringsflyktninger. Folk som har bodd i Mae La, bor derfor nå i land som USA, Australia, New Zealand, Canada, Norge, Finland, Sverige og flere andre land i Europa. Våren 2007 ble 30 000 sendt til andre land, men etter protestene i Burma 2007 ble leiren fort fylt opp igjen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]