Mads Wiel Nygaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mads Wiel Nygaard
Født26. nov. 1898Rediger på Wikidata
Christiania (Norge)
Død21. nov. 1952Rediger på Wikidata (53 år)
Oslo (Norge)
BeskjeftigelseFilolog, forlegger Rediger på Wikidata
FarWilliam Nygaard d.e.
MorConstance Nygaard
SøskenConstance Wiel Schram
Andreas Nygaard
BarnWilliam Nygaard d.y.
NasjonalitetNorge

Mads Wiel Nygaard (1898–1952) var en norsk forlegger og ledet Aschehoug 1940–1952.

Familie[rediger | rediger kilde]

Mads Wiel Nygaard var oppkalt etter sin oldefar på morssiden Mads Wiel, som var grunnlegger av Norges første egentlige industribedrift, Haldens Bomuldsspinderi & Væveri. Han vokste opp på Frogner på Oslos beste vestkant, i familiens residenslignende eiendom i Drammensveien 99. Han var sønn av William Nygaard (1865–1952) og Constance Nygaard, født Wiel (1866–1931). Familien tilhørte et intellektuelt borgerlig miljø. Mads var barn nummer fem i en søskenflokk på sju, men han var den eldste av sønnene i familien. Hans eldste søster var forfatteren og oversetteren Constance Wiel Schram.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Mads Wiel Nygaard gikk på Vestheim skole og tok latinartium i 1917. Han gikk i lære hos Albert Bonniers forlag i Stockholm fra 1918 til 1919, og studerte fransk ved Sorbonne i 1920. Påvirket av radikale strømninger i Europa var han en periode i kontakt med studenter knyttet til den kommunistiske studentgruppen «Mot Dag».[1] Men bare et par år senere skulle han ta avstand fra denne ideologien.[2] I 1922 reiste Mads Wiel Nygaard til München for å studere litteratur og kunsthistorie. Samme år var han tilbake i Kristiania for å fortsette studiene ved Det Kongelige Frederiks Universitet. Han tok sin magistergrad i 1925 på forfatteren Hans E. Kinck, og ble i sin samtid stort sett bare omtalt som «magisteren».

Forlagsarbeidet[rediger | rediger kilde]

Mads Wiel Nygaard var administrerende direktør i Aschehoug 1940–1952, men allerede i 1921 ble han første gang satt inn i arbeidet som forlagssjef da faren ble innvalgt på Stortinget. Denne første perioden ble kortvarig og ikke så vellykket, og endte med et opphold på Vensmoen Sanatorium i Saltdal.[3] Den depresjonen dette hadde påført ham, skulle bli ved ham i mange år framover. Mads Nygaard ble ofte sammenliknet med Gyldendals dynamiske forlagssjef Harald Grieg, en sammenlikning som ofte fikk ham til å framstå noe sjenert, ihvertfall tilbakeholden.[4] Mads Wiel Nygaard har blitt beskrevet som en person som mer enn noen kom til å karakterisere mellomkrigstidens liberal-konservative kulturborgerskap.[5]

Verv[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rudeng side 31
  2. ^ Nygaard, Mads Wiel «Fra kommunisme til nationalisme» I: Mot Dag, 20. oktober 1923. I artikkelen går Nygaard kraftig i rette med den «vanhellige» alliansen mellom totalitære marxister og totalitære målfolk ved valget til styret i Stundersamfundet.
  3. ^ Rudeng side 14
  4. ^ «tydelig motvilje mot alle forsøk på å spille en rolle eller tre i forgrunnen» ifølge en Dagblad-journalist i 1936. Rudeng, side 7
  5. ^ Rudeng side 10

Litteratur[rediger | rediger kilde]