Macroleptura thoracica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Macroleptura thoracica
Nomenklatur
Macroleptura thoracica
(Creutzer, 1799)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektMacroleptura
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: Europa, Asia
I Norden bare funnet i Finland

Macroleptura thoracica er en av blomsterbukkene (Lepturinae), en bille som tilhører trebukkene (Cerambycidae). Denne arten, som er den eneste i slekten Macroleptura, er bare funnet i Finland i Norden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (18–28 mm) og kraftig trebukk – Europas største representant for Lepturinae. Det er stor forskjell mellom kjønnene- hunnen er ensfarget brunrød bortsett fra hodet som er svart, mens hannen har rødt pronotum og svarte dekkvinger. Antennene er rundt halvparten så lange som kroppen. Beina er mørke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg i svært grove (60–100 cm diameter), stående tørrtrær eller høystubber av løvtrær, særlig osp. Trærne må være angrepet av hvitråte. Slike trær er ganske sjeldne, dette kan kanskje forklare hvorfor arten er så sjelden. Larveutviklingen tar 3-4 år. De voksne billene er funnet mellom slutten av juni og begynnelsen av august, i motsetning til de fleste andre blomsterbukker besøker de sjelden blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det sørlige Europa sør til Romania, mot øst til Sakhalin og Japan. Arten er funnet noen ganger i det sørvestlige Finland, men det er usikkert om den har overlevd der fram til i dag.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ehnstõm, B. & Holmer, M. 2007. Nationalnycklen till Sveriges Flora och fauna. Skalbaggar: Långhorningar. Coleoptera: Cerambycidae. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. 302 sider. ISBN 978-91-88506-62-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]