Macaohalvøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Macaohalvøya er den eldste og mest folkerike[1] delen av det tidligere portugisiske territoriet Macao, som nå er en spesiell administrativ region i Folkerepublikken Kina.[2] Den har et areal på 9,3 km²[3] og henger geografisk sammen med Zhuhai i Fastlands-Kina i nordøst, i gjennom et eide som gjennom årene er blitt 200 meter bredt.[1]

Halvøya og Zhuhais bysentrum er på en større øy, dannet av Perleflodens deltaarmer.[4] Grenseporten Portas do Cerco (關閘) ble bygd på dette eidet i 1849.[5]

I sør har øya fått tre forbindelser med lange broer over til øya Taipa.[6] Halvøyas lengste akse (fire kilometer) strekker seg fra grenseporten til den sørvestlige tippen, Barra (媽閣嘴).

Halvøya har en vestlig Porto Interior (indre havn, 內港), og en østlig Porto Exterior (ytre havn, 外港).[7] Den 93 meter Guiahøyden (松山) er halvøyas høyeste punkt, men ellers er åskammene der i gjennomsnitt på mellom 50 og 75 meters høyde. På Guiahøyden ligger Guia Fort, et fyrtårn og kapellet Chapel of Our Lady of Guia, bygd i 1622.[8] Mange av områdene mot havet er gjenvunnet land.

Halvøya svarer til den historiske Concelho de Macau, som er oppdelt tilsvarende de fem katolske menighetene der, kalt freguesias. Disse enhetene spiller en viss rolle statistisk og i planlegging, men har ingen egne borgerlige lokale styringsorganer:

Referanser[rediger | rediger kilde]