MK «Kvalsund I»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
MK «Kvalsund I»
Generell info
Skipstypeskip
Bygget1939 ved 
FlaggstatNorge
Tekniske data[a]

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

MK «Kvalsund I» M-64-HØ, var et fiskefartøy fra Nerlandsøya i Herøy kommuneSunnmøre, bygget i 1939.

«Kvalsund I» ble bygget i 1939 ved Einar Hellands båtbyggeri og eiere var Gunnvald Kvalsund, Paul K. Kvalsund og Andreas K. Kvalsund. I begynnelsen var «Kvalsund I» i bruk som fiskebåt, men krigsutbruddet endret forutsetningene og båten ble benyttet i alliert tjeneste, blant annet i Shetlandsbussen. Etter andre verdenskrig gikk «Kvalsund I» tilbake til fiskeriet, før den ble solgt til GartenFosen, videre til Skillebotn i Brønnøy og etterhvert havnet båten i Namsos der den ble kjøpt til Surnadal som vrak i 1993. Båten skal nå være bortimot ferdig oppusset og blir benyttet i fritidssammenheng.

«Kvalsund I» som fiskefartøy[rediger | rediger kilde]

Etter at båten stod ferdig ble den benyttet til håbrannfiske og sildefiske. Etter starten av andre verdenskrig ble «Kvalsund I» ògså brukt til frakte sild for Gerh. Voldnes AS. Etter krigen gikk båten tilbake til fiske av håbrann, sild og annet banklinefiske. Den hadde fiskerinummer M-64-HØ

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

6. oktober 1941 ble det nødvendig å flykte over Nordsjøen med «Kvalsund I», en flukt som var organisert av Joakim P. Kvalsund og Albert Teige. Båten kom til TórshavnFærøyene 9. oktober med 17 personer ombord. Joakim P. Kvalsund og Albert Teige fortsatte med fraktfart i dette området, men etter at de ble angrepet av et fiendtlig fly og måtte rømme til Klaksvík kom båten etterhvert inn i alliert tjeneste.

«Kvalsund I» ble godkjent for tur til Norge etter en inspeksjon av Einar Kristiansen på Shetland. Deretter den den stasjonert i Peterhead i Skottland og la ut på sitt første oppdrag 4. april 1942. Kursen ble satt mot Nord-Norge med våpen, annet materiell og SIS-agenten Einar Johansen. Turen gikk til Hillesøy ved Kvaløya i Troms på 70 grader nord, og ble det lengste vellykkede oppdraget med fiskekutter under krigen med sine 2 500 nautiske mil. Einar Kristiansen var skipper på denne turen. Senere var Hans Feie skipper på den neste turen som gikk til Batalden ved Florø, en vanskelig tur da det var svært dårlig vær.

Ubåtjagerne KNM «Hitra», KNM «Vigra» og KNM «Hessa» tok over jobben til «Kvalsund I» langs norskekysten i 1943 og «Kvalsund I» ble liggende i opplag i Peterhead frem til slutten av året. Da måtte båten igjen benyttes til fraktfart til Nord-Norge etter at dårlig vær hadde hindret både fly, motortorpedobåter og andre båter i nå fram til Trænstaven ved Lurøy innenfor Træna. Også denne gangen var Einar Kristiansen skipper på det som ble det siste oppdraget med kutter fra basen i Peterhead.

Etter dette, i romjulen 1944, ble «Kvalsund I» med en konvoi nordover, og gikk inn til Petsamo 22. januar 1945. Senere ble båten benyttet under evakueringen av Finnmark, blant annet kaptein Johan Godø og troppen hans på Sørøya. Mot slutten av krigen gikk «Kvalsund I» som minesveiper i havnen i Hammerfest, der en mine gjorde stor skade på båten.

Fakta om MK «Kvalsund I»[rediger | rediger kilde]

«Kvalsund I» er 67 fot lang og hadde ved bygging i 1939 en Wichmann-motor på 50 hestekrefter. I 1945 lå Kvalsund lenge på verksted etter skaden som oppstod under minesveiping. I 1953 ble motoren oppgradert til en Finnøy diesel med 130 hk. Den ble videre ombygd i 1955/56. Da «Kvalsund I» ble kjøpt fra Namsos, var den i svært dårlig stand og de nye eierne har brukt mye tid og penger for å rette opp i skadene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]