«Pauline» (jekt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «MJ «Nævra»»)
«Pauline»
Storseilet på jekta «Pauline»
Generell info
Skipstypeseilskip
Bygget1860 ved 
FlaggstatNorge
Tekniske data[a]

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

«Pauline» er et veteranskip hjemmehørende på Kjerknesvågen kai i Inderøy, Nord-Trøndelag; eier er Stiftelsen Egge Museum. Pauline er en av svært få bevarte jekter fra 1800-tallet. Jekta Pauline ble flyttet fra sin tidligere hjemhavn i Steinkjer, til sin nåværende i Kjerknesvågen i 2008.

Ei jekt er et seilfartøy med en mast og råseil, rett stevn, tverr akter, uten dekk, og med lemmer over lasterommet.

Jekta Pauline er opprinnelig bygd i 1860 som et klinkbygd fartøy, og hadde da navnet «Letnesjekta» etter gården der eierne bodde, på LetnesInderøy. Seinere fikk den navnet «Pauline» etter rederens kone. I 1897 ble den ombygd av jektebygger Nils Ovesen i Steinkjer, og den ble da kravellbygd. Fartsområdet var fra Bergen i sør til Arkhangelsk i nord.

I 1915 fikk Pauline ny eier som ga fartøyet navnet MJ «Nævra». Det ble da installert motor samtidig som seilføringen ble redusert. I 1952 var fartøyet gjennom enda en ombygging, og var så i kystfart fram til 1978. Steinkjer Museum ble eier av fartøyet, og i samarbeid med Nord-Trøndelag fylkeskommune ble fartøyet tilbakeført til slik det var etter ombyggingen i 1897.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]