Marine Corps Prepositioning Program–Norway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «MCPP-N»)
En norsk offiser med MCPP-N-merke
Lossing av amerikansk materiell fra Camp Lejeune i Trøndelag i 2014.
Lagring av HMMWV i en fjellhall ved Frigård i Stjørdal i 2012.

Marine Corps Prepositioning Program–Norway (MCPP-N) er et amerikansk program for forhåndslagring av materiell for United States Marine Corps i Norge som ble etablert i 1982[1]. Materiellet er lagret i åtte store fjellanlegg, blant annet i Bjugn, Frigården og Tromsdalen som ligger i Trøndelag.


MCPP-N er fra 2004 en «ny utgave» av det tidligere Norway Air Landed Marine Expeditionary Program (NALMEB)[2][3]. Fra å være en ren amerikansk forhåndslagring, tiltenkt brukt i forbindelse med støtte til Norge i en krise eller krig, er programmet i dag på mange måter omgjort til et fremskutt lagringskonsept for USMC. Dette innebærer at deler av materiellet kan hentes ut i normal fredstid for bruk av amerikanerne der behovet melder seg, som øvelser i Norge eller andre land.[4][5]

Lagret materiell[rediger | rediger kilde]

Materiellet består av pansrede kjøretøy, artilleri, lastebiler, amfibiske kjøretøy og et feltsykehus[6]. I tillegg finnes det egne lagre for ammunisjon, samt at USA har lagret utstyr for luftstøtte på Værnes og Ørland flystasjon[7].

Referanser[rediger | rediger kilde]