Møsvatn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Møsvatn
Storfjorden på Møsvatn i retning vest
Storfjorden på Møsvatn i retning vest
Beliggenhet Tinn, Vinje (Telemark)
Vassdrag Skiensvassdraget
Løpenummer 3
Areal Ved full reguleringshøyde:
78,435 km²[1]
Høyeste regulerte vannstand 918,5 moh.[1]
Laveste regulerte vannstand 900 moh.
Omkrets 179,28 km
Dybde 68,5 m (maks)[2]
Volum 1,57 km³
UTM-koord. 32V 451557 6635516
Kilde NVE

Møsvatn er Telemarks største innsjø, og den tolvte største i Norge. Så godt som hele innsjøen ligger i Vinje kommune, mens ca. 5,5 km² av Sundet, som går mot Skinnarbu og Møsvassdammen, ligger i Tinn kommune. Møsvatn er oppdemmet av Møsvassdammen og Torvehovdammen og er hovedmagasin for Frøystul kraftverk.Vannet går igjennom 5 kraftverk før det renner ut i Tinnsjøen. Møsvann, som tilhører Skiensvassdraget, er Norges tredje største vannmagasin med en kapasitet på 1066 millioner m³.

Før oppdemningen besto Møsvatn av tre forskjellige innsjøer, og langs breddene av disse er det funnet en mengde etterlatenskaper fra steinalderen. Her finnes også noen av Norges høyestliggende fjellgårder.

Møsvatnet dreneres via elva Måna gjennom Vestfjorddalen og Rjukan ned til Tinnsjå

Innsjøen er en viktig ferdselsåre for fastboende og turister. Den trafikkeres av rutebåten «Fjellvåken II» om sommeren og av snøscootere om vinteren. Båtruten går mellom Skinnarbu, som ligger ved fylkesvei 37 og Mogen turisthytte, som ligger i den nordvestre enden av Møsvatn, innerst i Juvikfjorden.

Møsvatn ble regulert i årene fra 1903, og Olav Heggstad ledet disse arbeidene. Det ble sagt at reguleringen ville ta 2 meter av jordene, men det ble 2 meter i høydeforskjell. Møsvann er regulert flere ganger. P.g.a reguleringen blir det liggende store mengder is på land etter at vannet er tappet ned i løpet av vinteren. Denne isen bruker lang tid på å smelte, og medfører kalde klima til isen er smeltet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «NVE Atlas, magasin N250». NVE. Besøkt 5. april 2014. 
  2. ^ «Møsvatnet». NVE. 2001. Besøkt 5. april 2014. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Møsvatnet panorama.jpg
Møsvatnet sett fra Holvik i Tinn kommune