Møllblomsterfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Møllblomsterfluer
møllblomsterflue, hann. Foto: James Lindsey
Nomenklatur
Xanthandrus
Verrall, 1901
Populærnavn
møllblomsterfluer
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Antall arter: 25 arter er beskrevet, 3 i Europa, 1 i Norge
Habitat: I skog. Larvene lever av sommerfugl-larver på busker og trær.
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Nord-Amerika
Inndelt i

Møllblomsterfluer (slekten Xanthandrus) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Det er kjent 25 arter, men bare én forekommer i Nord-Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Xanthandrus comtus er en middelsstor (9–12 mm), blankt svart flue, brystet kledt med korte, gule hår. Bakkroppen har en karakteristisk tegning: på det andre leddet to runde, gule flekker, på ledd 3 og 4 brede, gule bånd som dekker det meste av ryggplaten og i midten bak har en dyp, V-formet innskjæring slik at de nesten er delt i to flekker. Elles er ansiktet svart med kraftig, gul bestøvning på sidene, pannen er tett, gult bestøvet, beina er slanke og mørkbrune. Vingene er glassklare.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Xanthandrus comtus er knyttet til tett skog, barskog eller eike- eller bøkedominert skog, der de voksne gjerne flyr langs stier og i skogbryn. I motsetning til de aller fleste andre Syrphinae lever ikke larvene av bladlus, derimot av selskapelig-levende møll-larver, for eksempel viklere (Tortricidae). De voksne fluene flyr godt og kan gjøre lange vandringer, det er sannsynlig at en stor del av de eksemplarene som blir funnet i Norden har kommet flygende sørfra. De besøker gjerne forskjellige slags åpne blomster. I Norden kan man treffe de voksne fluene fra juni til september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Xanthandrus comtus finnes over nesten hele den palearktiske sone, i tillegg finnes det i Europa én art på Madeira og én på Asorene. Videre er det kjent 14 arter i Sør- og Mellom-Amerika, én i Afrika, fem i Sørøst-Asia og to i Australia/Oseania.

Systematisk inndeling med europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]