Møhlenpris skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Møhlenpris skole
LandNorge
TypeBarneskole
Grunnlagt1912
Region/fylkeVestland
KommuneBergen
BydelBergenhus
AdresseThormøhlensgate 25
5006 Bergen
RektorKjartan Navarsete
Elever239[1]
Lærere18
Nettstedhttp://www.bergensskolen.no/mohlenpris/
Beliggenhet
Kart
Møhlenpris skole
60°22′59″N 5°19′21″Ø

Møhlenpris skole er en kommunal barneskoleMøhlenpris i Bergen sentrum. Skolen ble tatt i bruk i 1912 etter en byggeperiode på 8 måneder. Da skolen ble bygget var den velutstyrt og moderne for sin tid med 21 klasserom fordelt over 3 etasjer, inkludert loft med bl.a tegnesal og naturfagsal. I tillegg rommet skolen lesesal, skolekjøkken, bad og svømmebasseng. Arkitekt var byarkitekt Kaspar Hassel (1877-1962). Skolen har plass til 350 elever fra 1. til 7. klassetrinn. I tillegg disponerer Nygård skole deler av skolebygningen.

Pr. 2013 er skolen under totalrehabilitering. Barneskoleelevene er blitt forflyttet til en midlertidig brakkepaviljongskole ved siden av Johanneskirken.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mot slutten av 1800-tallet var det en sterk økning i byens innbyggertall. Møhlenpris skole ble bygd for å avhjelpe det økende behovet for klasserom. I utgangspunktet skulle skolen være en midlertidig løsning mens man ventet på et nytt skolebygg et annet sted i byen. Da skolen ble tatt i bruk gikk det 1028 elever der fordelt på 31 klasser.

Under den 2. verdenskrig ble skolen beslaglagt av tyskerne. Man fikk tilbud om å benytte en del av bygningen til skole, men dette ble avslått. Klassene ble fordelt mellom Ny Krohnborg skole og Nygård skole. Møhlenpris skole startet opp igjen med undervisningen i 1946.

Skolen hadde tidligere også en egen klasse for hørselshemmede.

Arkivet etter Møhlenpris skole oppbevares ved Bergen Byarkiv. I tillegg kan man finne informasjon om skolens foreldrelag, om «bergensprosjektet» og skipsadopsjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]