Märket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Märket
Fyrtårnet på Märket står på finsk territorium.
StedØstersjøen
KommuneHammarland
Fyrtårn
Fyrlys
Status
Avbemannet1976
Kart
Märket
60°18′03″N 19°07′56″Ø

Märket med Märket fyr (finsk: Märketin majakka) er et skjær i Södra kvarken som siden freden i Fredrikshamn i 1809 definerer grensen mellom Sverige og Finland. Fyret ble avbemannet mot slutten av 1976.

Finlands fyrsällskap leide fyret i 2007 og begynte å restaurere det. Besøkende tilbys omvisning i fyret.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Märket med den besynderlige grensen etter grensedragningen i 1985.
Märket (innringet) ved Åland (t.h.).
Skjæret

Märket ligger nord for Ålands hav og vest for Åland. Skjæret, som er cirka tre hektar stort, er delt mellom Finland og Sverige i to halvdeler med omtrent likt areal.

Det finske territoriet på Märket tilhører Hammarlands kommun. Den svenske delen ligger på grensen mellom Norrtälje kommun og Östhammars kommun, i Stockholms respektive Uppsala län.

I Södra Kvarken går innløpet til Bottenhavet mellom Märkets fyr og fyret Understen 6,5 nautiske mil vest-sydvest derfra. Avstanden mellom Märket og det ålandske Signilskär i sydøst er 7,5 nautiske mil.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Märket fyr ble bygget på russisk initiativ i 1885, men lå frem til 1980-tallet på svensk territorium. Fyrtårnet har aldri blitt administrert fra Sverige eller blitt oppfattet som svensk. Den nye grensedragningen som ble ratifisert i 1985 innebar at fyrtårnet og området i dets umiddelbare nærhet ble finsk territorium og et tilsvarende område av den finske delen av skjæret ble svensk. Man ville ikke endre landenes areal eller kystlinje (av hensyn til fiskeriressurser), så grensedragningen ble noe omstendelig.[2]

Det har aldri vært passkontroll eller annen form for grensekontroll på Märket. Fritidsbåter som kommer fra andre land kan være nødt til å anmelde seg i en havn (altså ikke Märket) i henhold til vanlige regler. Betydningen av grensen har variert med årene, men i dag har grensen mindre viktighet, ettersom både både Sverige og Finland er med i EU og dessuten er med i Schengenavtalen.

Radioamatører[rediger | rediger kilde]

Märket er for radioamatører en egen DXCC-enhet (land). Märket eies av den finske staten, men Åland, som er en DXCC-enhet, ligger mellom, derfor regnes den finske siden av øya som et separat land. Market reef ble godkjent som en egen DXCC-enhet på slutten av i 1960-tallet. Formelt benyttes prefiks OH0 for hele Åland inklusive den østre delen av Märket, men man kan, mot avgift, få en tillatelse til å benytte prefiks OJ0. En av fyrbøterne på øya ble radioamatør i forbindelse med den første DX-ekspedisjonen i 1969. Den svenske siden av øya ble aktivert et par ganger med signalet SI8MI, som forvaltes av Täby Sändareamatörer, TSA.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]