Lyst taigafly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lyst taigafly
Nomenklatur
Xestia sincera
Herrich-Schäffer, 1851
Populærnavn
lyst taigafly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektXestia
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: barskog
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Lyst taigafly (Xestia sincera) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er finnes i de indre delene av Østlandet og i Nordland i Norge, men er meget sjelden og truet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 36–39 mm), lysgrått nattfly. Den ligner på gråpudret taigafly (Xestia rhaetica), men skiller seg ved de hvite bakvingene. Forvingen er lysgrå med markerte, svarte tegninger. Ved roten er det en smal, svart rotstrek. Mellomlinjene, som avgrenser vingens midtfelt, er svarte og bølgete. Nyre- og ringmerkene er svartkantede. Langs ytterkanten er det en rad av svarte pileflekker. Bakvingen er gråhvit med grå årer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Lyst taigafly lever i flerskiktet granskog med rikelig med blåbær på bakken og lav på trærne. Ulikt gråpudret taigafly foretrekker den skog i lavlandet, fortrinnsvis under 400 moh., og skogen bør være godt drenert på sand- eller grusgrunn. Larvene bruker to år på utviklingen. Den første sommeren lever de på blåbær (Vaccinium myrtillus). Deretter kryper de opp i grantrærne der de tilbringer dagene skjult blant lav på greinene, om natten spiser de på baret. De overvintrer for andre gang som fullvoksne larver før de forpupper seg om våren. De voksne sommerfuglene flyr i juni–juli og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i fjellområdene i Mellom-Europa, i de nordlige områdene fra Fennoskandia østover til Amur og Japan, og i Nord-Amerika. Den er regnet for å være sjelden over alt. I Norge er den funnet i indre strøk med granskog fra Aust-Agder nord til Rana i Nordland. I Norge er den listet som direkte truet (EN) på Norsk rødliste for arter fra 2006. Den er truet av flatehogst og av sur nedbør som dreper laven på greinene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av lyst taigafly Xestia sincera som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler – Nattfly [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]