Lysaker-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lysaker-ulykken
Detaljer
Dato  16. april 1990
Ulykkessted  Mellom Skøyen stasjon og Lysaker stasjon, Bærum (Oslo)
Jernbanelinje  Drammensbanen
Type ulykke  Frontkollisjon
Tog
Antall tog  2 (passasjertog)
Operatør  NSB
Omkomne  5
Skadde  Ca. 30

Lysaker-ulykken var en togulykke mellom to lokaltog som inntraff den 16. april 1990Drammenbanen mellom Skøyen stasjon og Lysaker stasjon. Fem personer omkom, hvorav to passasjerer og tre ansatte fra NSB. Rundt 30 personer ble fysisk skadet i ulik grad som følge av ulykken.

Hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

Lokaltog 937 (Lillestrøm–Drammen) kjørte ut vestover fra Oslo sentralstasjon seks minutter etter rutetiden og skulle ha et planlagt stopp ved hovedsignal 153 i påvente av nattoget på Sørlandsbanen, som kjørte i samme retning og som også var forsinket. Lokaltoget stoppet ikke ved hovedsignal 153 etter kjøreplanen, men fortsatte sin ferd videre vestover. Togleder ved Oslo S registrerte denne uregelmessigheten og satte inn «Stopp» på alle signalene ved Skøyen stasjon, samtidig som han skrudde av kjørestrømmen på begge spor mellom Oslo S og Asker stasjon.

Det vestgående lokaltoget 937 kolliderte med østgående lokaltog 2132 (Spikkestad–Lillestrøm) rundt 940 meter etter hovedsignal 153 med en hastighet på ca 90 km/t. Ifølge etterforskningen var det ingen tegn på retardasjon fra det vestgående lokaltoget, mens hastigheten til det østgående lokaltoget var redusert til rundt 30 km/t ved sammenstøtet. Den endelige årsaksforklaringen til ulykken ble ikke fastslått. Ulykkessett : 69009 og 69028.(Motorvogn 69009 og styrevogn 69628 ble senere hugget)

Ulykken satte fokus på økt sikkerhet ved norske jernbaner, og førte til at Samferdselsdepartementet satte av midler i statsbudsjettet til å forsere utbyggingen av ATC.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]