Sotmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lypusidae»)
Sotmøll
Lypusa maurella
Nomenklatur
Lypusidae, Lypusa
Heinemann, 1870
Populærnavn
Sotmøll
Hører til
Tineoidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 2
Habitat: terrestrisk, larvene på planter eller lav
Utbredelse: Europa, ?
Inndelt i

Sotmøll (Lypusidae) er en gruppe av sommerfugler som bare inneholder to kjente arter, som begge blir plassert i slekten Lypusa. Den ene av dem finnes i Europa, også i Norge. Deres systematiske plassering er usikker, men det er vanlig å regne dem til overfamilien Tineoidea.

Utseende (Lypusa maurella)[rediger | rediger kilde]

Middelsstor (vingespenn 13 – 16 mm), ensfarget mørkegrå til svart, ganske kraftig bygd møll. Hodet er forholdsvis lite, kledt med oppstående hår, antennene er perlekjede-formede og omtrent 2/3 av forvingelengden. Vingene er forholdsvis brede og avrundede, ytterst med lange hårfrynser. I tillegg til nedliggende skjell har de noen oppstående, hårlignende, slik at vingene får et "rufsete" utseende. Beina er middels lange, tett hårkledte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Lypusa maurella er nokså vanlig i heilandskaper over det meste av Norge, men det er få funn fra Vestlandet. Det er litt uklart hva larven lever av. Noen kilder mener den spiser på krekling (Empetrum spp.), andre at den lever av lav.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Lypusa maurella, fra Sveriges Fjärilar: [2]