Luftskipsmuseet på Spitsbergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Luftskipsmuseet på Spitsbergen
PlasseringLongyearbyen
Etablert2008
Kart
Luftskipsmuseet på Spitsbergen
78°13′24″N 15°39′13″Ø

Luftskipsmuseet på Spitsbergen ble opprettet gjennom et italiensk-norsk samarbeid. Det ble åpnet i 2008, og initiativtakerne var to svalbardborgere: italienske Stefano Poli og Ingunn Løyning. Åpningen falt sammen med Det internasjonale polaråret og markeringen av at det var 80 år siden Nobiles ekspedisjon.

Museet fokuserer på tre luftskipsekspedisjoner med utgangspunkt fra Svalbard: Walter Wellmans tre mislykkede forsøk med luftskip 1906–10, sist med luftskipet «America» i 1910, Amundsen-Ellsworth-ekspedisjonen i 1926 og Umberto Nobiles ekspedisjon med luftskipet «Italia» i 1928.

Museets første lokaler lå på vestsiden i Longyearbyen, like nedenfor Svalbard kirke. Lokalene har tidligere huset Svalbard museum og hadde før dette vært et grisefjøs. I 2012 flyttet luftskipsmuseet til nye og spesialbygde lokaler i sjøområdet i Longyearbyen, like nedenfor Universitetssenteret på Svalbard.

Utstilte gjenstander[rediger | rediger kilde]

Blant de utstilte gjenstander finnes et ordensbånd gitt av Italias diktator, Benito Mussolini til Umberto Nobile og deler av luftskipet «Norge»s loggbok.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]