Ludwik Geyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ludwik Geyer
Født6. jan. 1805Rediger på Wikidata
Berlin[1]
Død21. okt. 1869[2][3]Rediger på Wikidata (64 år)
Łódź[1]
BeskjeftigelseIndustrieier, fabricator Rediger på Wikidata
NasjonalitetPolen
Det russiske keiserdømmet
GravlagtEvangelisk-Augsburg kirkegård ved Ogrodowawej i Łódź
Ludwik Geyer's grave

Ludwik Ferdynand Geyer (født 7. januar 1805 i Berlin, død 21. oktober 1869 i Łódź) var en tysk-polsk forretningsmann og en av pionerene innen utviklingen av tekstilindustrien i Łódź og i Polen, og bygde den første dampdrevne tekstilfabrikken i Kongress-Polen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Geyer kom fra en fabrikantfamilie fra Sachsen. Faren hans, Adam, eide en bomullsfabrikk i Neugerzdorf ved Löbau i Oberlausitz. Ludwik fullførte Akademiet i Berlin og begynte å arbeide i farens fabrikk. Forretningen gikk imidlertid ikke særlig bra. I 1828 reiste familien til Łódź, som mange andre familier fra Stor-Polen, Schlesien, Sachsen og Tsjekkia, lokket av byens muligheter.

Den hvite fabrikk ved Piotrkowska-gaten

Geyer begynte med et beskjedent trykkeri, men med sine ferdigheter begynte fabrikken snart å utvikle seg raskt. I 1885 begynte han å bygge et nytt, stort mekanisk spinneri og veveri, som med tiden ble kalt «Den hvite fabrikk». I motsetning til de andre fabrikkene i byen var fabrikken nemlig gipset og malt hvit. I sin tid var Ludwik Geyer den største forretningsmannen i Łódź. I 1839 fikk fabrikken hans Polen og Russlands første dampmaskin. Slik begynte mekaniseringen av tekstilindustrien i Łódź, og røykfylte fabrikkpiper ble et av byens kjennemerker.

Av forskjellige grunner gikk forretningen inn i en økonomisk krise på 1850-tallet. Dette resulterte i at Geyer ikke hadde ressurser nok til å konkurrere med den nye fabrikantstjernen Karol Scheibler, som åpnet et enormt spinneri i 1855. Den sakte med sikre nedgangen varte i om lag ti år. Den polske bank krevde nedbetaling av lånene Geyer hadde tatt opp. Men det største nederlaget for Geyer var den amerikanske borgerkrigen i 1861. Bare de økonomisk mest stabile fabrikantene kunne overleve «bomullssulten» etter at den amerikanske bomullseksporten til Europa opphørte.

Ludwik Geyer døde som bankerott i 1869 og ble gravlagt på Den gamle kirkegård i Łódź. Til tross for at fabrikantkarrieren ble et nederlag, satte Ludwik Geyer dype spor etter seg i Łódź’ historie. Byens utvikling i årene 1830–1860 var til en viss grad hans fortjeneste. Ved å forbedre teknikken og innføre nye maskiner (særlig dampmaskinene) bidrog han dessuten til industriutviklingen i Polen.

Til tross for at Luwik Geyers familie opprinnelig var tysk, oppfattet familiemedlemmene seg som polakker. Robert Geyer, Ludwiks barnebarn, ville i 1939 ikke frasi seg sin polskhet og ble av den grunn skutt ned av Gestapo i sin villa ved Piotrkowska-gaten 280.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Sejm-Wielki.pl profil-ID psb.6440.1[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.deutsche-biographie.de, besøkt 31. juli 2018[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ MAK, PLWABN-ID 9810634853205606[Hentet fra Wikidata]