Lucien Petit-Breton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lucien Petit Breton»)
Lucien Petit-Breton
FødtLucien Georges Mazan
18. okt. 1882[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Plessé[1]
Død20. des. 1917[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (35 år)
Troyes[1]
BeskjeftigelseSykkelrytter Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike
UtmerkelserMort pour la France
Signatur
Lucien Petit-Bretons signatur

Lucien Georges Mazan (født 18. oktober 1882 i Plessé, død 20. desember 1917 i Troyes) var en argentinsk landeveissyklist (pseudonym: Lucien Petit-Breton). Han kjørte for sykkellaget Peugeot, og vant Tour de France i 1907 og 1908.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Bretagne i Frankrike, men flyttet som 6-åring til Buenos Aires i Argentina med sine foreldre, og fikk argentinsk statsborgerskap. Sykkelkarrieren startet da han 16 år gammel vant en sykkel i et lotteri, og han fant raskt ut at det var banesyklist han ville bli. Hans far var urmaker, og ønsket at hans sønn skulle få seg en «ordentlig» jobb. For å skjule deltakelsen i sykkelritt overfor faren tok han etternavnet Breton når han registrerte seg til løp. Dette endret han senere til Petit-Breton, da det fantes en annen syklist med navn Lucien Breton.

Hans første store seier kom i det argentinske mesterskapet i banesykling. I 1902 ble han innkalt til den franske hær og flyttet tilbake til Frankrike. To år senere vant han Boule d'Or, en viktig konkurranse innen banesyklingen. I 1905 slo han timerekorden på bane i Paris med en gjennomsnittsfart på 41,110 km/t. Samme år deltok han i sine første landeveisritt og kom på andreplass i Tour de France.

I 1907 og 1908 vant han Tour de France, og ble med dette den første som hadde vunnet rittet to ganger. I 1907 vant han også den første utgaven av Milano–Sanremo, og i 1908 vant han Paris–Brussel, som ble hans siste store seier. Utbruddet av første verdenskrig markerte slutten på hans karriere, da han gikk inn i den franske hæren.

Han døde i 1917 etter å ha blitt påkjørt av en bil nær Troyes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Mémoire des hommes, www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr, besøkt 25. november 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Roglo, Roglo person ID p=lucien;n=mazan, oppført som Lucien Mazan[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID mazanl[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]