Lov og rettferdighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Lov og rettferdighet
Lov og rettferdighet
Land Polen
Erklært ideologi Nasjonalkonservatisme[1]
Grunnlagt 13. juni 2001
Leder Jarosław Kaczyński (2003)
Hovedkontor ul. Nowogrodzka 84/86
02-018 Warszawa
Tilknytning Alliansen av europeiske konservative og reformister
Nettsted Nettsted
Medlemstall 22 000 (2010)
Representanter:
Sejmen
138 / 460
(2011)
Senatet
30 / 100
(2011)
Europaparlamentet
6 / 51
(2009)

Lov og rettferdighet (polsk: Prawo i Sprawiedliwość , forkortet PiS) er et nasjonalkonservativt politisk parti i Polen. Partiet ble grunnlagt i 2001 av tvillingbrødrene Lech og Jarosław Kaczyński.

Partiets program konsentrerer seg om de konservative Kaczyński-brødrenes løfter om lov og orden og tiltak mot korrupsjon.[2] Lov og rettferdighet går inn for forholdsvis stor statlig innblanding i økonomien.[2] Siden 2005 har partiet antatt en mer sosialkonservativ kurs for å tekkes den katolske kirken.[2] Partiet er også skeptisk til økt europeisk integrasjon.

Med 138 mandater i Sejmen og 30 i Senatet er Lov og rettferdighet det nest største partiet det polske parlamentet. I Europaparlamentet har partiet seks representanter, som alle er tilsluttet Alliansen av europeiske konservative og reformister.

Politisk plattform[rediger | rediger kilde]

PiS går inn for å skjerpe straffene for forbrytelser mot liv, helse og eiendom. Partiet postulerer for en effektivisering av statlige institusjoner og en skarp kamp mot korrupsjon. Det støtter integrasjon med EU på betingelser som kan være fordelaktige for Polen. PiS har også støttet de polske soldaters deltagelse i Irak.

Partiet motsetter seg legalisering av eutanasi, abort, registrering av homofile par samt legalisering av såkalte myke narkotika. Et annet tema som partiet er opptatt av er mangelen på oppgjør med kommunisttida.

PiS går derimot inn for å opprettholde gratis skolegang og helsetjeneste, publisere navnene til PRL-agenter, og har foreslått å gjenopprette dødsstraff.

Europakommisjonen har advart Polen om at dersom Kaczyński i sin rolle som president fortsetter å opponere mot de homofiles rettigheter og søker å innføre dødsstraff vil Polen kunne miste stemmeretten i EU.

Opposisjonspolitikere har fryktet en økende internasjonal isolering av Polen etter at PiS kom til makten, på grunn av partiets angivelige nasjonalisme. Åtte tidligere utenriksministrer i Polen skrev et åpent brev der de oppfordret Kaczyński-brødrene til å forbedre forholdet til Tyskland og Frankrike.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hloušek, Vít; Kopeček, Lubomír (2010). Origin, Ideology and Transformation of Political Parties: East-Central and Western Europe Compared. Ashgate. s. 196. 
  2. ^ a b c Bale, Tim; Szczerbiak, Aleks (desember 2006). Why is there no Christian Democracy in Poland (and why does this matter)?. Sussex European Institute.  [Arbeidsnotat nr. 91]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Prawo i Sprawiedliwość – bilder, video eller lyd