Verdensutstillingen i St. Louis (1904)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Louisiana Purchase Exposition»)
Bilde fra Louisiana Purchase Exposition
Festival Hall
Den tyske paviljongen viste en alpelandsby fra Tyrol. Postkort fra 1904.
Den franske paviljongen var en kopi av slottet i Versailles. Postkort fra 1904.

Verdensutstillingen i St. Louis i 1904 eller Louisiana Purchase Exposition var en Verdensutstilling avholdt i St. Louis i Missouri i USA i 1904 for å feire hundreåret for Louisiana-kjøpet. Utstillingen varte fra 30. april til 1. desember.

Utstillingens område på 4,9 kvadratkilometer var designet av George Kessler[1] og plassert i Forest Park og deler av Wahington Universitys campus og var den største utstilling på denne tiden. Utstillingen besto av over 1 500 bygninger.

Det var utstillinger fra 62 land, USAs regjering og 43 av de dengang 45 amerikanske stater.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

De fleste bygningene ved utstillingen var midlertidige konstruksjoner som var ment å stå i et til to år. De ble bygget av et rimelig materiale som besto av gips og hampfibre. På tross av dette står flere av bygningene fremdeles.

The Palace of fine arts var tegnet av arkitekt Cass Gilbert og hadde en stor innendørs skulpturpark inspirert av de romerske Caracallatermene. Det huser i dag Saint Louis Art Museum.

Utstillingens administrasjonsbygning er i dag Brookings Hall, en del av Washington University.

Festival Hall inneholdt verdens største orgel på den tid. Etter utstillingen ble det solgt og bygget inn i det største varemagasinet i Philadelphia.

Matkultur[rediger | rediger kilde]

En del matvarer ble presentert og popularisert på utstillingen for første gang, blant annet isvafler, Hotdogs, iste, peanøttsmør, sukkerspinn og Dr Pepper

Sommer-OL 1904[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sommer-OL 1904

Sommer-OL 1904 var en del av utstillingen i St. Louis og det var første OL som ble avholdt i USA. Sportsarrangementene var spredt over flere måneder og ble overskygget av verdensutstillingen.

Mennesker på utstilling[rediger | rediger kilde]

Verdensutstillingen inneholdt også en egen seksjon hvor det ble stilt ut såkalte «primitive», blant annet indianere og personer fra Afrika. En av dem var kongoleseren Ota Benga som senere ble kjent fordi han ble stilt ut i Bronx Zoo.

Kjente prosjekter[rediger | rediger kilde]

  • Forest Park
  • Saint Louis Art Museum
  • Vulcanstatuen

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]