Louis Kébreau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Louis Kébreau
Født8. nov. 1938Rediger på Wikidata (85 år)
Jérémie
BeskjeftigelseKatolsk prest (1974–), katolsk biskop (1987–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetHaiti

Louis Kébreau (født 8. november 1938 i Jérémie i Haiti) var katolsk biskop av Hinche fra 1998 til 2008, erkebiskop av Cap-Haïtien i Haiti fra 2008 til 2014, medlem av presteordenen salesianerne (S.D.B.).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Salesianer, prest[rediger | rediger kilde]

Han trådte inn i salesianerordenen i 1963 og ble presteviet den 11. mai 1974.

Hjelpebiskop i Port-au-Prince[rediger | rediger kilde]

Den 25. november 1986 ble han utnevnt av pave Johannes Paul II til hjelpebiskop i Port-au-Prince og til titulærbiskop av Selendeta. Han og den samtidig utnevnte hjelpebiskop Joseph Lafontant ble bispeviet den 25. januar 1987 av kardinalprefekten for Bispekongregasjonen kardinal Bernardin Gantin, i katedralen i Port-au-Prince. Medkonsekratorene var erkebiskopen av Port-au-Prince, François-Wolff Ligondé, og viskopen av Hinche, Léonard Pétion Laroche.

Biskop av Hinche[rediger | rediger kilde]

Den 30. juni 1998 ble han promovert av pave Johannes Paul II til biskop av Hinche.

Han ble dessuten president for Haitis katolske bispekonferanse i 2004. Etter at hans tidligere medbror i salesianerordenen, Jean-Bertrand Aristide, ble styrtet som president samme år, fryktet man at væpnede Aristide-tilhengere skulle gå til angrep på biskopen, og han kunne deretter bare reise rundt med væpnede livvakter.[trenger referanse] Bakgrunnen for frykten var særlig at 1983 til 1986 hadde vært daværende pater Aristides foresatte i ordenslivet.[trenger referanse] Da han ved en anledning rettet formaninger mot Aristide om hans forpliktelser som katolsk prest, ble han bortført og holdt i fangenskap i flere dager av Aristide-tilhengere.[trenger referanse]

Da president René Garcia Préval ble tatt i ed i 2006 krevde biskopen av de regjerende politikere at de skulle ta skikkelige grep for å få en slutt på det haitiske folks lidelsesvei.[trenger referanse]

Erkebiskop av Cap-Haïtien[rediger | rediger kilde]

Den 1. mars 2008 utnevnte pave Benedikt XVI til erkebiskop av Cap-Haïtien. I 2013 fikk han en koadjutoerkebiskop ved sin side, Max Leroy Mésidor.

Den 22. november 2014 innvilget pave Frans hans aldersbetingede avskjedssøknad.[1]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]