Lotus 79

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lotus 79

Lotus 79 var en Formel 1 bil som ble laget sent i 1977. Bilen ble konstruert av Lotus' teamsjef Colin Chapman, samt Martin Ogilive, Tony Rudd og Peter Wright.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Lotus 79 var den første bilen som utnyttet bakkeeffekt-aerodynamikk fullt ut, etter at prinsippet først ble brukt i forgjengeren Lotus 78. For å få en bil til å gå fort rett frem krever det lite marktrykk, mens bilen trenger mye marktrykk for å gå raskest mulig i svingene. Denne kombinasjonen var veldig vanskelig å få til, og Colin Chapman funderte på dette i mange år.

Chapman oppdaget bakkeeffekt-prinsippet i 1977 og videreutviklet dette til neste års bil. Lotusens sidepoder var bygget ned til bakken, og med venturikanaler var dette en løsning på få bilen til gå fort i svingene, men også rett frem. Under bilen var det luftinntak som dro luften inn og laget lavtrykk, og med høytrykk øverst på sidepodene førte det til at hele bilen fungerte som en omvendt vinge som ble presset ned mot banen. Denne bilen ble fullstendig overlegen med langt mer marktrykk enn fjorårets bil, og Lotus vant førermesterskapet og konstruktørmesterskapet med førerne Mario Andretti og Ronnie Peterson.

Kilder[rediger | rediger kilde]