Los Santos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Los Santos er en oppdiktet by i spillet Grand Theft Auto, og er basert på byen Los Angeles i California.[1]

Byen er en del av det enorme Grand Theft Auto: San Andreas-komplekset. Los Santos er byen hvor spillet starter, byen hvor gjengkrigene foregår og hvor CJ er født og oppvokst. Los Santos består av en stor by, og mindre steder, blant annet Montgomery hvor man kan satse på hester, og en blanding av åser/små fjell og gresslagt terreng med trær. Det er mange distrikter i Los Santos.

Bydeler[rediger | rediger kilde]

Byen kan deles i tre områder:

  • Vestre Los Santos

Rikmannsområdet i Los Santos. Skuespillere, sangere og rikinger bor her. Området dekker deler som Rodeo, et kommersielt strøk fylt med dyre butikker, eksklusive restauranter, og fancy hoteller. Det er basert på byen Beverly Hills, som ligger i Los Angeles County. Vinewood, som er en parodi på Hollywood, inneholder sin egen versjon av The Hollywood Walk of Fame. Flere kinoer og filmstudioer ligger også her. Santa Maria Beach er en vakker strand med en stor, kommersiell pir med butikker og en liten fornøyelsespark som lokker til seg turister. Den er basert på Santa Monica. Verona Beach, basert på Venice Beach i Los Angeles, ligger rett ved siden av, og har masse trendy butikker. Richman er et boligområde for kjendiser og har hentet trekk fra Bel Air. Mulholland, et lignende nabolag, er basert på Hollywood Hills. Market er et kommersielt strøk basert på byen West Hollywood i Los Angeles County, men det er ikke like eksklusivt og dyrt som Rodeo. Temple er basert på North Hollywood, og er et boligstrøk for middelklassen med masse leilighetskomplekser. Marina er et rikt boligstrøk med fine, små hus i latinamerikansk arkitektur, og en lang båthavn for beboerne.

  • Sentrale Los Santos

Byens kjerne og sentrum. Dette er også sentrum for finans og økonomi. Området er dominert av flere skyskrapere, mange basert på ekte skyskrapere i Los Angeles. Downtown Los Santos er hovedkjernen i bydelen, hvor de fleste skyskraperne er. Den høyeste og mest kjente er Los Santos Bank Tower, inspirert av U.S. Bank Tower, den høyeste bygningen i Los Angeles og California. Pershing Square tilsvarer Civic Center, og er et lite nabolag der Los Santos City Hall, byens politistasjon, et hotell, og et stort torg i midten av det hele ligger. Commerce er et kommersielt strøk med flere billige restauranter og små butikker. Los Santos International Airport, byens flyplass som ligger her, er en av de travleste i denne verdenen.

  • Østre Los Santos

Det fattige området. Ghettoen i Los Santos. Gjengkriminalitet som narkotikahandel, prostitusjon og mord er dagligdags her. Flere hurtigmatkjeder, pantelånere, frisørsalonger, tatoveringssalonger, strippeklubber, billige moteller, dårlige leiligheter og fattigmannshus dominerer området. Det er her Grove Street ligger, hvor spillet starter. Området er basert på South Central Los Angeles. Distrikter som Idlewood, en versjon av Inglewood, samt Ganton, en versjon av Compton er basert på små byer som ligger i Los Angeles. De eneste rikmannsdistriktetene i Østre Los Santos er East Beach, basert på byen Long Beach, Glen Park, basert på McArthur Park, og Las Colinas, basert på Los Felitz. Selv om disse nabolagene har noen rike innbyggere, er det fortsatt masse kriminalitet der. Steder som Jefferson, basert på Watts, og East Los Santos, basert på East Los Angeles, er noen av de farligste stedene i hele staten San Andreas.

Gjengene[rediger | rediger kilde]

Gjengene som holder til i Østre Los Santos er:

  • Grove Street Families – en afroamerikansk gjeng kledd i grønt. Den er hovedprotagonisten Carl Johnson (CJ) sin gjeng, selv om broren hans, Sweet, er lederen.
  • Los Santos Ballas – en afroamerikansk gjeng kledd i lilla. Ballas er Grove Street sin rival, og er fiendtlig mot Carl gjennom hele spillet.
  • Los Santos Vagos – en mexicansk gjeng kledd i gult. Vagos er den nest største gjengen etter Ballas, og den holder til i den nordøstre delen av byen.
  • Varrios Los Aztecas – en mexicansk gjeng kledd i turkis. Aztecas er den minste gjengen i byen, og er mest vennlig mot Carl, siden lederen, Cesar Vialpando, er en god venn av ham.

Los Santos i Grand Theft Auto V[rediger | rediger kilde]

I det nyeste Grand Theft Auto-spillet, Grand Theft Auto V, er Los Santos på nytt med. Her er byen mye større (nesten like stor som hele spillverdenen i Grand Theft Auto: San Andreas), og er mye mer basert på Los Angeles. I motsetning til San Andreas, er Los Santos den eneste storbyen i spillverdenen, som nå bare representerer den sørlige delen av staten San Andreas. I likhet med San Andreas sin versjon av Los Santos, kan GTA V sin versjon av Los Santos også bli delt opp i flere deler med hver sine nabolag.

  • Sentrale Los Santos

Sentrum i Los Santos, med mye kommersielle og finansielle bygninger. Pillbox Hill, basert på Bunker Hill, er dominert av flere skyskrapere, lavere kontorblokker, hoteller, et stort sykehus, og har en stor gjennomgående motorvei. Legion Square er et nabolag nesten helt omgitt av Pillbox Hill, og består bare av et kvartal, der hele kvartalet er et stort torg med sitteplasser og en stor statue, samt en undergrunns-parkeringsplass. Øst for Pillbox Hill og Legion Square, ligger Mission Row og Textile City. Begge disse nabolagene har sett sine bedre dager, og består av flere gamle bygninger, der mange huser juvel-forhandlere, gamle kinoer og teaterscener. Mission Row er det verste nabolaget i sentrum, og har flere hjemløse liggende rundt på gaten. Textile City har en bakgate kalt Simmons Alley, et gatemarked for klær. Dette henger sammen med at Textile City er basert på Fashion District i Los Angeles.

  • Sørlige Los Santos

Ghettoen i Los Santos. Fullt med gjenger, kriminalitet, prostitusjon og urbant forfall. Det er mange uavhengige butikker her, en strippeklubb, billige klesbutikker, frisører og mange fast-food-restauranter. Franklin, en av de tre hovedprotagonistene i GTA V bor her i begynnelsen av spillet sammen med tanten sin. Han er med i Chamberlain Hills Families. Ballas er med igjen, og Grove Street, som i San Andreas var CJ sitt territorium, er nå deres. Grove Street ligger Davis, den eneste uavhengige by i Los Santos metropol-område unntatt Los Santos selv, og er basert på Compton, en by i Los Angeles County kjent for sin høye drapsrate og gjengproblemer. La Puerta ligger også her, og består nesten bare av et digert knutepunkt for mange motorveier, noen forlatte industribygninger, og Maze Bank Arena, hovedarenaen i Los Santos for sports- og kulturbegivenheter. Sør for La Puerta ligger Los Santos International Airport, en diger flyplass, som er en av de travleste i spillets verden. Port of Los Santos, to industrielle øyer som brukes som byens havn, ligger også i Sørlige Los Santos.

  • Østre Los Santos

Industriområde i Los Santos. Dominert av gamle industribygg, fabrikker og forlatte varehus. En stor mexicansk befolkning dominerer dette området, i motsetning til Sørlige Los Santos, som har mest afroamerikanske innbyggere. Dette området er i likhet med Sørlige Los Santos ganske farlig, og har gjengproblemer. Tre nabolag i hele området er ikke industrielle: East Vinewood, et kommersielt område med en stor veddeløpsbane, et kasino og et forlatt motell, Mirror Park, et øvre middelklasse boligområde fullt med hipstere, med en vakker park i midten av nabolaget, og El Burro Heights, et boligområde helt øst i området, fullt med små hus i dårlig tilstand, der nesten alle beboerne er gjengmedlemmer.

  • Nordre Los Santos

Det rikeste området i Los Santos. Downtown Vinewood ligger her, basert på Downtown Hollywood, med sin egen Walk Of Fame og flere kinoer og turistfeller. West Vinewood er et hipt kommersielt område, med flere butikker, barer, klubber og hoteller rundt Elipse Boulevard. Rockford Hills er basert på Beverly Hills, og har flere eksklusive butikker i sør, og store herskapshus i nord. Michael, en av de tre hovedprotagonistene i spillet bor her. Burton er et finansielt og kommersielt område, med et digert kjøpesenter, Rockford Plaza. Hawick er fullt med kjedebutikker. Alta har flere leilighetskompleks, Los Santos City Hall, og et kvartal bestående av eldgamle bygninger i mexicansk stil. Vinewood Hills er et område fullt med luksusvillaer, og er kjent for å være hjemmet til filmstjerner. Franklin flytter hit etter å ha fullført det første kuppet. Richman er ganske likt Vinewood Hills, men har også et luksushotell, Richman Hotel, og en stor golfbane som er eid av en golfklubb.

  • Vestre Los Santos

Er ganske rikt, men ikke like rikt som Nordre Los Santos. Little Seoul er etkommersielt område med masse butikker og noen skyskrapere og leiligheter. Backlot City er bare et stort kvartal, dominert av et stort filmstudio, Richard Majestics. Morningwood er et kommersielt område, og har fin mexicansk arkitektur. Vespucci består av en liten havn med flere luksusyachter og yachtklubber, et lite område med flere kanaler og vakre hus i italiensk stil, samt Vespucci Beach, en strand med et gatemarked, men også farlige bakgater med gjenger. Trevor, en av de tre hovedprotagonistene i spillet, flytter her når han kommer til Los Santos. Del Perro har også en strand, en stor kommersiell pir med flere butikker og et lite tivoli, samt noen kjedebutikker et stykke fra stranden. Pacific Blues har noen leiligheter og hoteller, og flere luksuriøse strandhus.

Referanser[rediger | rediger kilde]