Lorenz Spengler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Laurentius Spengler, ca 1802, Det Kongelige Bibliotek

Lorenz Spengler (født 22. september 1720 i Schaffhausen Schweiz – død 20. desember 1807 i København) var en billedhugger, elfenbensskjærer, konkyliolog og kunstkammerforvalter som virket i Danmark.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Lorenz var født i Schweiz som sønn av murermester Johann Conrad Spengler og Maria Peters. Han kom til København i 1743, hvor han fikk tittelen hoffkunstdreier og underviste flere av kongefamiliens medlemmer – deriblant Christian VI og senere også Frederik V – i kunsten å dreie.

Rosenborg slott i København har flere av Spenglers arbeider heriblant diverse pokaler av elfenben, rav og strutseegg. Et hovedverk er en prismelysekrone i rav etter tegning av Marcus Tuscher.[1]

Fra 1771 til sin død var han Kunstkammerforvalter, en stilling som hans sønn Johan Conrad Spengler siden overtok. Han ble også medlem av Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Videre grunnla han en stor privatsamling av især konkylier, men også av malerier, stikk og tegninger. Grafiske blad og tegninger kom etter Spenglers død til Kobberstikksamlingen i København.[2]

Spengler ble gift 30. juli 1756 i Reformert kirke med Gertrud Sabina Trott (d. 16. mai 1789). I 1807 ble han begravet fra samme kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Lorenz Spengler – bilder, video eller lyd