Long Bien-broen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Long Bien-broen (2010)
Paul Doumer-broen fotografert mens byggingen pågikk..
Plakett på brokonstruksjonen, med teksten Daydé & Pillé, Paris.

Long Bien Bridge (vietnamesisk: Cầu Long Biên) er en historisk fritt frambygg-bro over Den røde elv og som binder sammen byen Hanoi i Vietnam. Broen ble opprinnelig kalt Paul Doumer-broen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Broen ble bygget i perioden 1898–1902 av det franske foretaket Daydé & Pillé.[1] På byggetidspunktet var dette en av de lengste broene i Asia, med en lengde på 2500 meter.[2] For det franske kolonistyret var brobyggingen av strategisk betydning for å sikre kontroll over Nord-Vietnam. Broen var opprinnelig en jernbanebro.[1] Fra 1899 til 1902 jobbet mer enn 3000 vietnamesere med byggingen.

Før Nord-Vietnam ble en selvstendig stat i 1954 ble broen kalt Doumer-broen; den var oppkalt etter Paul Doumer, som var generalguvernør i fransk Indokina fra 1897 til 1902, og senere ble fransk president. Doumer og hans etterfølger Paul Beau klippet snoren ved den offisielle åpningen av broen den 28. februar 1903; tilstede var også den vietnamesiske keiseren Thành Thái og en stor folkemengde.

Broen ble tungt bombardert under Vietnamkrigen på grunn av den strategiske posisjonen (det var da den eneste broen over Den røde elv, og den eneste veiforbindelsen mellom Hanoi og den viktige havnen Haiphong). Det første angrepet fant sted i 1967, og broens midtspenn sviktet etter et angrep fra 20 amerikanske F-105 jagerfly.[3] Forsvaret av Long Bien fortsatte å spille en stor rolle for Hanoi, og er ofte nevnt i dikt og sanger. I mai 1972 ble broen utsatt for et av de første koordinerte angrepene som skjedde ved hjelp av laserstyrte «smarte bomber», og broen ble så ødelagt av dette angrepet at det tok et år før den igjen kunne brukes.

Broen i dag[rediger | rediger kilde]

Noen deler av den opprinnelige broen er fremdeles intakt, mens store deler er bygget senere for å reparere skadene. Bare halvparten av broen har sin opprinnelige form. Mellom 1995 og 2010 pågikk det et langvarig reparasjons- og restaureringsarbeid på broen. I mai 2022 ble det imidlertid oppdaget to langsgående, dype sprekker i broen, og myndighetene besluttet umiddelbart å iverksette sikringstiltak og å utrede hva som ellers skulle gjøres på kort og lang sikt.[1]

I dag bruker enkelte tog, mopeder, sykler og fotgjengere den falleferdige broen, mens all annen trafikk bruker den nærliggende Chuong Duong-broen og noen nybygde broer som: Thanh Tri-broen, Thang Long-broen, Vinh Tuy-broen og Nhat Tan-broen.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Plan de réparation et de restauration du pont Long Biên». lecourrier.vn (fransk). 6. juni 2022. Besøkt 14. mars 2023. 
  2. ^ Vietnam News Agency (VNA) Arkivert 12. juni 2008 hos Wayback Machine.
  3. ^ Sources: 388th TFW official history & Rolling Thunder Digest (CINCPAC) Edition Five, Jul-Sep 1967

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]