Londonbassenget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Geologisk kart over Londonbassenget

London Basin er en avlang, triangulær og 250 km lang synklinal i Londons berggrunn og et stort område av sørøstlige England og sørøstlige East Anglia.

Avgrensning[rediger | rediger kilde]

Kantene til bassenget er diffuse siden synklinalen gradvis går over i Weald antiklinal. Vanlig brukte grenser er kritt platået av Chilterns og Marlborough Downs i nord og North Downs og Berkshire Downs i sør.

I sør ligger Weald og Salisbury Plain og i nord er Vale of Aylesbury. Den vestlige grense er i Marlborough området av Wiltshire. I øst går det over i Nordsjøen, og på land langs nordlige Kent kysten til Reculver og opp østkysten av Essex til Suffolk, hvor den er overlaget av pleistocen 'Crag' avsetninger som dekker mye av østlige Suffolk og Norfolk og regnes som del av Nordsjøbassenget.[1] [2]

Dannelse av Londonbassenget[rediger | rediger kilde]

I kenozoikum var England tektonisk hevet langs gamle svakhetssoner fra den kaledonske fjellkjede og den varisciske fjellkjede lang tid i forveien. De hevede områdene ble så erodert, og mer sedimenter ble avsatt over Sør-England med bl.a. London Clay.

Ved Alpin orogenese for omkring 50 millioner år siden, ble Londonbassenget dannet som synklinal og med Weald antiklinal i sør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ellison R.A. et al 2004, Geology of London: Special Memoir for 1:50,000 Geological sheets 256 (North London), 257 (Romford), 270 (South London) and 271 (Dartford) (England and Wales), British Geological Survey, Keyworth, ISBN 0-85272478-0
  2. ^ Chilterns: Sheet 51N 02W Solid Geology, 1:250,000 Geological map series, British Geological Survey, Keyworth, 1991