Lokalhefte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lokalhefte er en betegnelse på et frimerkehefte som er utgitt av eller i samarbeid med et lokalt postkontor. Lokale frimerkehefter er som hovedregel påført Postens logo samt navnet på det lokale postkontoret.

Lokalhefter skiller seg fra Postens ordinære frimerkehefter ved at opplaget er begrenset og at de som oftest utgis i forbindelse med en lokal markering. Lokalhefter har ofte informativ tekst om utgivelsen på omslaget.

Et lokalhefte inneholder alltid minst ett frimerke, og det er et krav at frimerker inni kan tas ut og kunne benyttes til frankering.

Lokalhefter selges ofte til overpris i forhold til pålydende. Et eventuelt overskudd går til utgiveren.

Det første lokalheftet i Norge ble utgitt sommeren 1991 av Harstad postkontor for salg om bord på hurtigruteskipet MS «Midnatsol».

Før 2000 ble det utgitt 33 forskjellige lokalhefter, og ved utgangen av 2005 var det utkommet i alt 71 ulike lokalhefter.

Lokalhefter varierer mye i størrelse og layout.

Lokale frimerkehefter må ikke forveksles med private frimerkehefter, som utgis på eget initiativ og ikke i samarbeid med lokale postkontorer. Lokale frimerkehefter og private frimerkehefter er egne samleområder innen filateli.