Lojalitetsdans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En lojalitetsdans er, eller var, i visse kulturer, en dans utført for å uttrykke troskap, som regel til ledelsen.

Kulturrevolusjonens lojalitetsdans[rediger | rediger kilde]

Den mest utbredte lojalitetsdans noensinne var et kinesisk politisk virkemiddel under noen av kulturrevolusjonens første år, særlig fra 1968 til 1970, og var del av den store personkult knyttet til Folkerepublikken Kinas leder, Formann Mao Zedong.

Denne lojalitetsdansen (Zhongzi Wu, 忠字舞) gikk som regel ikke ut på mer å strekke armene ut fra hjertet og ut mot et portrett av Mao, akkompagnert med sangen Høyt elskede Formann Mao og til rytmisk bevegelse med svinging med armene. Disse bevegelsene ble sagt å ha sin bakgrunn i en populær folkedans i Xinjiang.

Lojalitetsdansen var på sin høyde i disse årene da den kinesiske maodyrkelse hadde løftet formannen opp til en nærmest gudelik størrelse. Det ikke å fremstå som tro mot Formannen, kunne også være meget risikabelt.

Lojalitetsdansen ble mer og mer vanlig, slik at man to ganger daglig på arbeidsplassene skulle fremføre den og deklamere sin kjærlighet til Formann Mao. Til og med flyvertinner fikk legge inn slike in-flight opptrinn foran maoportrettet som hang fremst i alle passasjerflykabiner.

Et uttrykk var nå blitt godt innarbeidet: «Om lojal eller illojal, se på ens handlinger» (Zhong bu zhong, kan xingdong). Det var tre prøvestener: For det første: Kan du lojalitetsdansen? For det andre: Har du Maos lille røde, og kan du sitere fra den? Og for det tredje: Har du på deg noe Mao-jakkemerke?

Kinesere fikk bøye seg tre ganger, morgen og ettermiddag, foran et maoportrett på arbeidsplassene. På jernbanestasjoner ble det vanlig å forlange at passasjerene utførte lojalitetsdansen før de fikk gå ombord og ta plass.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Xing Lu: Rhetoric of the Chinese Cultural Revolution: The Impact on Chinese Thought, Culture, and Communication, University of South Carolina Press, 2004, ISBN 978-1570035432