Liu Yalou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liu Yalou
Fødtapril 1910
Republikken Kina (Taiwan)s flagg Wuping, Fujian, Kina
Død7. mai 1965
Kinas flagg Shanghai, Kina
Leverkreft
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
Utdannet vedM.V. Frunzes millitærakademi
PartiKinas kommunistparti
NasjonalitetKina
UtmerkelserFrigjøringsordenen,
Uavhengighetsordenen,
Hærordenen
TroskapRepublikken Kina (Taiwan)s flagg Republikken Kina (til 1949)
Kinas flagg Folkerepublikken Kina (til 1965)
VåpenartFolkets frigjøringshærs flyvåpen
Tjenestetid1929 - 1965
Militær gradKong Jun Shang Jiang (27. september 1955)
EnhetFolkets frigjøringshær
KommandoerStabssjef for Mandsjuriske Armégruppe, øverstkommanderende for flyvåpenet til Folkets frigjøringshær
Deltok iAndre verdenskrig,
Den kinesiske borgerkrig

Liu Yalou (劉亞樓, født april 1910 i Wuping, død 7. mai 1965 i Shanghai) var en general i Folkets frigjøringshær, øverstkommanderende for forsvarets flyvåpen og stabssjef for Lin Biaos armégruppe under den kinesiske borgerkrigen. Han var med på å okkupere hele Mandsjuria i 1948 og ta til fange 472 000 Kuomintangsoldater under den såkalte Liaoshen-kampanjen. Han var også en dyktig forfatter og skrev flere krigsskildringer i form av essay.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Liu Yalou ble født i Wuping i Fujian-provinsen i Kina. Han ble med i Det kinesiske kommunistiske parti plassert i Jinggangshan-fjellene i august 1929 og deltok i omringningskampanjene på kommunistenes side. Som mange andre senere kommunistledere var også Liu en veteran fra den lange marsjen. Under den andre kinesisk-japanske krigen ble han Lin Biaos sjefsassistent ved Den røde armés universitet i Yennan.

Sovjetunionen[rediger | rediger kilde]

Deretter ble han sendt til Frunze-akademiet, Sovjetunionens ledende militærakademi, for å studere. Han studerte i perioden 1939-41, og ble utnevnt til en major i Den røde armé. Under andre verdenskrig deltok han på sovjeternes side på østfronten. Han skrev flere viktige essay om slaget om Stalingrad.

Seirer i Mandsjuria[rediger | rediger kilde]

I august returnerte han til Kina ved å følge den sovjetiske marskalken Aleksandr Vasilevskijs tropper, med hensikt å invadere Mandsjuria under Operasjon Auguststorm. Senere ble han med i kommunistenes feltarmé for Mandsjuria, og forfremmet til marskalk Lin Biaos stabssjef.

Etableringen av et flyvåpen og missiltropper[rediger | rediger kilde]

Etter opprettelsen av Folkerepublikken Kina gjorde Mao Zedong seg klar til å støtte Nord-Korea i Koreakrigen. Mao beordret Liu til å reise til Sovjetunionen for å drive lobbyvirksomhet til deres hjelp og begynte å trene kinesiske piloter basert på den sovjetiske modellen. Liu ble derfor utnevnt til øverstkommanderende for flyvåpenet til Folkets frigjøringshær i 1949. På daværende tidspunkt hadde det kinesiske flyvåpenet kun 15 MiG-jagerfly til rådighet. I 1955 ble han general.

Leverkreft[rediger | rediger kilde]

Marskalk Lin Biao besøkte de syke aldri før, men det eneste unntaket var da han fikk vite at Liu Yalou hadde fått leverkreft. Lin besøkte Liu for første gang Liu på sykehuset. Etter ett år (i 1965) døde Liu i Shanghai. Lin tok personlig ansvar for Lius begravelsesseremoni fordi Liu var en av de beste assistentene og stabsoffiserene i Lin Biaos militære karriere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]