Liten snabelsvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liten snabelsvermer
liten snabelsvermer
Nomenklatur
Deilephila porcellus
Linnaeus, 1758
Populærnavn
liten snabelsvermer
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektDeilephila
Økologi
Habitat: larven på mjølker
Utbredelse: Europa, i Norge langs kysten til Jæren

Liten snabelsvermer (Deilephila porcellus) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Den ligner stor snabelsvermer (Deilephila elpenor), men er mindre og mer gulaktig på farge. Larven skiller seg fra de fleste svermerlarver ved at den mangler hornet på bakkroppen, dette er redusert til en liten vorte. Den lever på mjølker (Epilobium spp.).

Deilephila porcellus
Larve av liten snabelsvermer

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten (vingespenn 47 – 56 mm) svermer som gir inntrykk av å være nærmest ensfarget rosa. Vingenes ytterkant er markert bølgete. Antennene er omtrent halvparten så lange som forvingene. Kroppen er hovedsakelig rosa. Forvingen er olivgul i midten, rosa lange frem- og ytterkantene. Bakvingen er brun ved roten, med en olivgult tverrbånd, rosa ytterst ved kanten. Larven er vanligvis mørkebrun, men kan også være grønn. Den mangler det «hornet» de fleste svermerlarver har på bakkroppen, har bare en vorte i stedet. De har øyeflekker på tredje og fjerde kroppsledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på maurer (Galium spp.), mjølker (Epilobium spp. ) og geitrams (Chamerion angustifolium). De er utvokst i august – september og forvandler seg til pupper før de overvintrer. De voksne sommerfuglene flyr i skumringen i juni – juli, på enger, i skoglysninger og ved strender. De besøker mange slags blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den lille snabelsvermeren finnes i Europa og Nord-Asia. I Norge er den temmelig vanlig på Østlandet og Sørlandet. Den er påvist vest til Ogna i Rogaland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]