Liten ramsløkflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liten ramsløkflue
Nomenklatur
Cheilosia fasciata
Schiner & Egger, 1853
Populærnavn
liten ramsløkflue[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenTovinger
FamilieBlomsterfluer
SlektUrteblomsterfluer
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: ramsløk
Utbredelse: Europa

Liten ramsløkflue (Cheilosia fasciata) er en art i gruppen blomsterfluer (Syrphidae). Det er en flue som er knyttet til ramsløk. Arten er sterkt truet. I Norge finnes den bare i noen begrensede områder på vestlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8–10 mm), slank, svart blomsterflue. Fasettøynene er tett kledt med mørke hår. Antennene er små og helmørke. Ansiktet er dekket med lys bestøving på sidene, i midten med en liten, men markert midtknøl. Ansiktet er noe forlenget nedover under fasettøynene. Kroppen er matt svart med ganske lange, men ikke spesielt tette, mørke hår. Bakkroppsleddene har litt utydelige, sølvaktige sideflekker av bestøving. Beina er helmørke, vingene litt grålig røykfargede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene minerer i bladene på ramsløk, og kan slik lett skilles fra larvene til stor ramsløkflue (Portevinia maculata), som lever nede i løkene. De voksne fluene flyr når ramsløken blomstrer i april-mai. Den overvintrer som puppe nede i bakken.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten har en flekkvis utbredelse i Europa, mot sør og øst til Bulgaria. I Norge er den bare kjent fra noen lokaliteter ved Bergen, samt nordover vestlandet, til Nordmøre i Møre og Romsdal.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ Gammelmo Ø, Jonassen T, Kjærandsen J, Kvifte GM og Leendertse A (24. november 2021). «Tovinger. Vurdering av liten ramsløkflue Cheilosia fasciata som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]