Brun høstmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Liten høstmåler»)
Brun høstmåler
Nomenklatur
Operophtera brumata
Linnaeus, 1758
Populærnavn
brun høstmåler[1]
(liten høstmåler, liten frostmåler)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektOperophtera
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: hele Norge
Mellom-Europa

Brun høstmåler (Operophtera brumata (Linnaeus, 1758)) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Larven til sommerfuglen er blant artene som også kalles lauvmakk[2] eller lauvmark.[3]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hos frostmålere har hunnen ofte reduserte eller mangler vinger. Hunnen til liten frostmåler kan ikke fly, vingene er bare små utvekster på 2-3 millimeters lengde. Hannens forvinger er lys-brune med et mørkt, bredt band på midten og ellers med en svakt rødaktig fargenyanse. Bakvingene er lysere og mer jevnt brunhvitt farget. Vingespennet er 26-32 millimeter.

Brun høstmåler ligner blek høstmåler, men har generelt et litt mer utydelig mønster på forvingene. Bakvingene er mørkere brun-hvite.

Larven er mørk grønn, vanligvis nesten grønnsvart. Den har tre skarpt avgrensede lyse linjer langs begge sidene av kroppen. Den skjuler seg ofte om dagen i blad som er spunnet sammen, i motsetning til fjellbjørkemålerens larve.

Hann og hunn under paring.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Brun høstmåler har en ett-årig livssyklus, med flygetid i september og oktober. De første er normalt på vingene etter den første frostnatten. Om dagen sitter de på en trestamme eller et annet sted. Ofte tiltrekkes de lys og kan finnes i store mengder ved utelamper.[4]

Den vingeløse hunnen kryper opp langs stammen på bjørk og søker ut mot greiner og kvister. Om natten sender hun ut et feromon (luktstoff) som tiltrekker seg hannene. Paringen og eggleggingen finner sted på greiner i tretoppene. Eggene overvintrer.

Om våren klekker eggene samtidig som bjørkeløvet spirer. Larvestadiene er i juni og første delen av juli. Utvokste larver søker ned i skogbunnen. Ofte slipper de seg ned via en spinntråd. Nede i skogbunnen spinner de en kokong av spinntråd. I den tette kokongen har de sitt puppestadium. Den voksne sommerfuglen klekkes i september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over hele Norge. Den er meget vanlig og kan opptre i flokker både i nord og sør i landet. Masseangrep kan forekomme på bjørk i lavlandet på Østlandet. Arten er også utbredt i store deler av Mellom-Europa.[1]

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Brun høstmåler kan leve på flere vertsplanter (polyfag), i motsetning til fjellbjørkmåleren. Derfor kan den opptre som skadedyr på trær i frukthager, og forårsake alvorlige skader.

Brun høstmåler forekommer ofte sammen med fjellbjørkmåler og kan være mer eller mindre medansvarlig for snauspising av bjørk i fjellskogen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. juli 2020. Besøkt 17. juli 2020. 
  2. ^ Rolf A. Ims, Nigel G. Yoccoz, Snorre B. Hagen (29. oktober 2004). «Do sub-Arctic winter moth populations in coastal birch forest exhibit spatially synchronous dynamics?». Journal of Animal Ecology. Wiley Online Library. 73 (6): 1129–1136. doi:10.1111/j.0021-8790.2004.00882.x. 
  3. ^ Helge M. Markusson (6. juli 2009). «Ny lauvmakkart spiser seg nordover». forskning.no. Besøkt 4. juli 2016. 
  4. ^ J. Hikisz og A. Soszyńska-Maj (2015). «What moths fly in winter? The assemblage of moths active in a temperate deciduous forest during the cold season in Central Poland». Journal of the Entomological Research Society. 17 (2): 59–71. ISSN 1302-0250. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]