Liten droneflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liten droneflue
hann
Nomenklatur
Eristalis arbustorum
Linnaeus, 1758
Populærnavn
liten droneflue[1]
Hører til
Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: fuktige områder
Utbredelse: Holarktis, India
utbredt i hele Norge.

Liten droneflue (Eristalis arbustorum) er en middelsstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er utbredt i hele Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hunn

En middelsstor (9-12 mm), kraftig, gul og svart blomsterflue. Den er en av de mindre dronefluene (Eristalis). Den er svært lik på kystdroneflue (Eristalis abusiva), men kan skilles fra denne på at antennebørsten har lange hår. Ansiktet er tett kledt med lys betøvning og hår slik at det blir en meget liten eller ingen svart midtstripe. Kroppen er kort og bred, kledt med ganske lange, lyse, oppstående hår som ikke er påfallende tette. Fasettøynene er tett kledt med korte, gule hår. Thorax er nesten kvadratisk, tydelig bestøvet, matt. Scutellum er grågult. Bakkroppen har store, gule sideflekker på de tre første leddene. Beina er gule og svarte, slanke og nokså korte. Vingene er glassklare, vingemerket svært lite og svart.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den finnes nesten over alt, også langt fra vann, for den flyr godt. Larven lever i mudder og slam, også i bløt gjødsel – den har et tøyelig ånderør på bakkroppen som den bruker til å ta opp luft. De voksne fluene flyr i mai-oktober og besøker gjerne blomster. Arten er kjent for å kunne vandre mye.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i så godt som hele den palearktiske sone, i Nord-Amerika og i det nordlige India. I Norge mangler den i høyfjellet og på Finnmarkskysten, men er ellers utbredt over hele landet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 16. juli 2020. Besøkt 16. juli 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Nielsen, Tore R. 1999. Check-list and distribution maps of Norwegian hoverflies with description of Platycheirus laskai nov. sp. (Diptera, Syrphidae). NINA Fagrapport 035. Norsk institutt for naturforskning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]