Litejnyj-broen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Litejnyj-broen
TypeKassebro og klaffebro
StedSt. Petersburg
Åpnet1. oktober 1879
Lengde396 m
Bredde34 m
KrysserNeva
Kart
Litejnyj-broen
59°57′06″N 30°20′56″Ø

Litejnyj-broen er den andre permanente broen over elven Neva i St. Petersburg, Russland. Den forbinder Litejnyj Prospekt med Vyborgskij distrikt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra eldgamle tider, før selve byen var grunnlagt, krysset sjøveien mellom St. Petersburg og Sverige omtrent der hvor broen står i dag.

Etter at ru is ødela den foreløpige flytende broen den 4. april 1865 ble det bestemt om å bygge en permanent bro. Denne hendelsen førte til en sterk reaksjon fra myndighetene og en egen ekspertgruppe ble satt igang for å utrede prosjektet med en ny permanent bro. Men en ble ikke enig om plassering før i 1869. Den 4. april 1871 var det åpen konkurranse hvor totalt 17 ulike prosjektbeskrivelser forelå.

Et prosjekt av Vestminster Banner ble valgt ut av bymyndighetene og senere forkastet av transportdepartementet. Transportdepartementet opprettet en egen kommisjon og erklærte en vinner, ingeniøroberst A. Struve, som også var medlem av kommisjonen.

Byggingen av den nye broen startet 30. august 1875. Arbeidsforholdene var vanskelig, og i løpet av de fire årene byggingen pågikk var det to alvorlige ulykker som forårsaket at 14 mennesker mistet livet.

Den 1. oktober 1879 var det offisiell åpning av broen

Broen heter Litejnyj som ordrett betyr «støperi» etter stedet Litejnyj Prospekt og Litejnyj-distriktet som igjen er oppkalt etter et stort støperi som ble i etablert der i 1711.

I 1903 ble broen omdøpt til Aleksandrovsky etter tsar Aleksander II av Russland. Men navnet ble aldri tatt i bruk av folket, og etter den russiske revolusjonen i 1917 fikk broen sitt opprinnelige navn, Litejnyj Bridge, tilbake.

En kort tid etter åpningen fant sted ble broen utstyrt med elektriske lys, en oppfinnelse av Pavel Yablochkov.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Answers.com- Liteyny Bridge