Operasjon Endre kurs 11

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Litani-offensiven (2006)»)
Operasjon Endre kurs 11
Konflikt: Libanon-krigen 2006
Dato11-14. august 2006
StedSør Lebanon
ResultatOmstridt utfall.[1][2] Israelske styrker besatte deler av Sør-Libanon og nådde Litani-elva før de deretter gradvis trakk seg ut innen oktober i henhold til våpenhvilen.[3]
Stridende parter
Israels flagg IsraelHizbollah
Styrker
30,000 tropper[4]5,000-10,000
Tap
24 døde[5][6]Minst 50 døde (ifølge Israel)
1 tilfangetatt
Militære operasjoner under Libanon-krigen 2006
Zar’it-Shtula-raidet - Opération Baliste - Slaget om Marun ar-Ras - Slaget om Bint Jbeil - Angrepet mot Qana - Slaget om Ayta ash Shab - Baalbek-operasjonen - Tyr-raidet - Slaget om Marjayoun - Operasjon Endre kurs 11 - Slaget om Wadi Saluki

Operasjon Endre kurs 11,[7] også kjent som «Litani-offensiven», var de siste slagene under Libanon-krigen 2006. En styrke på rundt 30.000 israelske tropper invaderte Sør-Libanon, og i løpet av offensiven nådde israelske styrker Litani-elva. Operasjonen var ment for å i størst mulig grad fjerne Hizbollah fra deler av Sør-Libanon for FNs våpenhvile trådte i kraft.

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Operasjonen begynte den 11. august, da 30.000 israelske tropper invaderte Sør-Libanon. Den 12. august ble 20 israelske soldater drept og mer enn 100 skadet under kraftige trefninger med Hizbollah-militsen, ettersom Israel dramatisk ekspanderte sine bakkeoperasjoner i området. Hizbollah hevdet på sin side at de ødela 21 israelske stridsvogner under kampene, mens Israel kun har bekreftet at to stridsvogner ble ødelagt av panservernmissiler. Et israelsk helikopter ble skutt ned i Maryamein-dalen nær Yater-landsbyen, hvor hele mannskapet ble bekreftet drept etter en redningsaksjon. I tillegg ble tre andre helikoptre ødelagt i ulykker hvor Hizbollah ikke var involvert.

Mellom den 11. og den 12. august utkjempet Israel og Hizbollah slaget om Wadi Saluki. Det ble fra israelsk side benyttet Merkava-stridsvogner i de harde kampene som ble kjempet i oppoverbakke mot tungt befestede Hizbollah-stillinger på toppen av åsen. Til slutt lyktes det de israelske styrkene å ta kontroll over området, og Wadi Saluki ble okkupert.

Militære talsmenn hevdet at minst 50 Hizbollah-krigere ble drept under kampene, men Hizbollah har offisielt benektet disse tallene. En Hizbollah-soldat ble tilfangetatt etter at han ble skadet under kampene, og ble senere sendt til et sykehus i Israel.

Ettersom bakkeoffensiven ble utvidet, opererte fire israelske divisjoner inne i Sør-Libanon med tyngde på de områdene hvor Hizbollah hadde avfyrt flest kortrekkende raketter inn i Israel.

Kampene fortsatte neste dag, da ni israelske soldater ble drept[6] og 45 skadet. Den siste dagen skjøt Hizbollah 250 raketter inn i Nord-Israel, hvor én sivil ble drept.[6]

Tidlig på morgenen den 14. august trådte FNs våpenhvile i kraft, og Israel trakk seg ut gradvis over et par uker ettersom UNIFIL og den libanesiske hæren ble utplassert i området.

Utfall[rediger | rediger kilde]

Operasjonen ble ett av krigens mest kontroversielle emner. Mens enkelte har hevdet at den var den største feiltakelsen under hele krigen, har andre hevdet at den fungerte som et vellykket instrument for å påvirke våpenhvilens betingelser. Slaget om Wadi Saluki førte til massiv kritikk mot statsminister Ehud Olmert, av den grunn at åsen ble erobret kun få timer før våpenhvilen trådte i kraft, og at det i dette henseende virket hensiktsløst å utkjempe et blodig slag. Olmert hevdet fra sin side at operasjonen nådde de politiske målene som var fastsatt, og at krigen til sist var vellykket.[8] En amerikansk talsmann uttalte den 31. august at offensiven hadde en avgjørende effekt på utformingen av FNs sikkerhetsråds resolusjon 1701 i Israels favør.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]