Liste over vulkaner i Antarktis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Georeferenzierung Vis alle koordinater i Google Maps eller Bing Maps

Dette er en alfabetisk liste over aktive og utdødde vulkaner i Antarktis. Alle vulkaner som ligger sør for den antarktiske konvergens (polarfronten) er inkludert. Øygruppen Sør-Sandwichøyene ligger ved denne grenselinjen og er følgelig tatt med på listen.

Mount Erebus er den nest høyeste vulkanen i Antarktis og den sørligste aktive vulkanen i verden.
Mount Frakes (venstre) og Mount Steere (høyre) sett fra nordøst
Mount Melbourne sett fra det isdekte Rosshavet
Mount Terror (høyre) og Mount Erebus (venstre) sett fra Hut Point-halvøya på Rossøya
Navn Beliggenhet Vulkantype Høyde over havet Siste utbrudd
Landområde Koordinater meter fot
Mount Andrus Marie Byrd Land 75°48′S 132°20′V Skjoldvulkan 2 978 9 770 Holocen
Mount Belinda Sør-Sandwichøyene 58°26′S 26°20′V Stratovulkan 1 370 4 495 2001−2007
Mount Berlin Marie Byrd Land 76°03′S 136°00′V Skjoldvulkan 3 478 11 411
Mount Bird Rossøya 77°16′S 166°44′Ø Skjoldvulkan 1 800 5 900 3,8−4,6 millioner år siden
Bridgeman Island Sør-Shetlandsøyene 62°03′S 56°45′V 240 787
Mount Brown Princess Elizabeth Land 76°49,8′S 163°00′Ø Undersjøisk vulkan -500 -1 640 Holocen
Brown Peak Ballenyøyene 67°26′S 164°46′Ø Stratovulkan 1 524 5 000
Buckle Island Ballenyøyene 66°47′S 163°15′Ø Stratovulkan 1 239 4 065 1899
Coulman Island Victoria Land 73°30′S 169°36′Ø Skjoldvulkaner 1 998 6 553
Mount Christos Sør-Shetlandsøyene 56°15′S 72°10,2′V 1876
Deceptionøya Sør-Shetlandsøyene 62°58′S 60°39′V Kaldera 576 1 890 1987
Mount Dimitra Victoria Land 73°27′S 164°34,8′Ø 2 987 9 797 Holocen
Mount Discovery Victoria Land 78°18′S 165°00′Ø Stratovulkan 2 681 8 796
Mount Erebus Rossøya 77°32′S 167°17′Ø Stratovulkan 3 794 12 448 2012
Mount Frakes Marie Byrd Land 76°48′S 117°42′V Skjoldvulkan 3 654 11 998
Gaussberg Wilhelm II Land 66°48′S 89°11′Ø Kjeglevulkan 370 1 213
Mount Hampton Marie Byrd Land 76°30′S 126°00′V Skjoldvulkan 3 323 10 902
Mount Harcourt Victoria Land 72°24′S 170°6′Ø Stratovulkan 1 571 5 153
Mount Hodson Sør-Sandwichøyene 56°42′S 27°9′Ø Stratovulkan 1 005 3 297
Hudsonfjellene Ellsworth Land 74°19,8′S 99°25,2′V Stratovulkaner 749 2 457 Ca. 210 fvt. ± 200 år
Lars Christensentoppen Peter I Øy 68°51′S 90°34,8′V Skjoldvulkan 1 755 5 758 Holocen
Mount Melbourne Victoria Land 74°21′S 164°42′Ø Stratovulkan 2 732 8 963 Ca. 1750 ± 100 år
Mount Morning Victoria Land 78°30′S 163°30′Ø Stratovulkan 2 723 8 934
Mount Moulton Marie Byrd Land 76°06′S 135°00′V Skjoldvulkan 3 078 10 098
Mount Murphy Marie Byrd Land 75°18′S 100°45′V Skjoldvulkan 2 703 8 868 Sen miocen
Mount Overlord Victoria Land 73°12′S 164°36′Ø Stratovulkan 3 395 11 142 Miocen
Pauletøya Graham Land 63°34,8′S 55°46,2′V Sinderkjegle 353 1 158 Holocen
Penguin Island Sør-Shetlandsøyene 62°06′S 57°55,8′V Stratovulkan 180 591 Ca. 1905
Pleiadene Victoria Land 72°40,2′S 165°30′Ø Stratovulkan 3 040 9 974 Ca. 1050 fvt. ± 1000 år
Protector Shoal Sør-Sandwichøyene 55°54′S 28°6′V Undersjøisk vulkan -27 -90 Mars 1962
Mount Rittmann Victoria Land 73°27′S 165°30′Ø Skjoldvulkan 2 600 8 530 Pleistocen
Royal Society-fjellene Victoria Land 78°15′S 163°36′Ø Sinderkjegler 3 000 9 842 Holocen
Saunders Island Sør-Sandwichøyene 57°47′S 26°27′V Stratovulkan 990 3 248 2005
Sealnunatakene Graham Land 65°1,8′S 60°03′V Skjoldvulkan 368 1 207 1980
Mount Sidley Marie Byrd Land 77°06′S 126°06′V Skjoldvulkan 4 181−
4 285
13 717−
14 058
Mount Siple Marie Byrd Land 73°26′S 126°40′V Skjoldvulkan 3 110 10 203 Holocen
Mount Steere Marie Byrd Land 76°42′S 117°48′V Skjoldvulkan 3 558 11 673 Holocen
Mount Takahe Marie Byrd Land 76°16,8′S 112°04,8′V Skjoldvulkan 3 460 11 352 Ca. 5550 fvt.
Mount Terra Nova Rossøya 77°31′S 167°57′V 2 130 6 988
Mount Terror Rossøya 77°31′S 168°32′Ø Skjoldvulkan 3 230 10 597
Toneyfjellet Marie Byrd Land 75°48′S 115°49,8′V Skjoldvulkan 3 595 11 795 Holocen
Mount Waesche Marie Byrd Land 77°10,2′S 126°52,8′V Skjoldvulkan 3 292 10 801 Holocen
Young Island Ballenyøyene 66°25′S 162°28′Ø Stratovulkan 1 340 4 396

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]