Liste over vitenskapelige tidsskrifter i samfunnsøkonomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Vitenskaplige tidsskrifter i samfunnsøkonomi er tidsskrifter inne faget samfunnsøkonomi som har en vitenskapelig redaksjon, har rutiner for fagfellevurdering og har en bred forfatterkrets.

Vitenskapelig publikasjon[rediger | rediger kilde]

Universitet- og høyskolerådet definerer en vitenskapelig publikasjon gjennom fire kriterier, hvorav samtlige må være oppfylt.[1] Publikasjonen må:

  • presentere ny innsikt
  • være i en form som gjør resultatene etterprøvbare eller anvendelige i ny forskning
  • være i et språk og ha en distribusjon som gjør den tilgjengelig for de fleste forskere som kan ha interesse av den
  • være i en publiseringskanal (tidsskrift, serie, bokutgiver, nettsted) med rutiner for fagfellevurdering

Vitenskapelige tidsskrifter avgrenses mot fagtidsskrifter og kulturtidsskrifter. Fagtidsskrifter er rettet mot (ikke-vitenskapelige) faggrupper innen bestemte profesjoner eller samfunnssektorer. Med kulturtidsskrift menes tidsskrift som tar sikte på å nå et allment publikum med informasjon og refleksjon om kultur- og samfunnsspørsmål.[2]

Vitenskapelige tidsskrifter i samfunnsøkonomi[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1800-tallet ble samfunnsøkonomi etablert som et eget universitetsfag. Det ble samtidig etablert egne organisasjoner med formål å fremme fagets utvikling i form av konferanser og utgivelse av vitenskapelige tidsskrifter.[3]

Et av de eldste vitenskapelige tidsskriftene i samfunnsøkonomi er Zeitschrift für die gesamte Staatswissenschaft (Journal of Institutional and Theoretical Economics) som har kommet ut i Tyskland side 1844.[4] I Frankrike ble Annales de la Société d'Économie Politique utgitt fra 1846[5] mens De Economist er blitt utgitt i Nederland siden 1852.[6]

Andre tidlige tidsskrift er Jahrbücher für Nationalökonomie und Statistik (Journal of Economics and Statistics) som er blitt utgitt i Tyskland siden 1863[7], Jahrbuch für Verwaltung und Rechtspflege des Deutschen Reichs (Schmollers Jahrbuch – Journal of Applied Social Science Studies) som er ble blitt utgitt i Tyskland siden 1871[8], L'Économiste français som er ble utgitt i Frankrike fra 1873[9] og Giornale degli economisti (Giornale degli economisti e annali di economia) som er blitt utgitt i Italia siden 1873.[10]

Det eldste vitenskapelige tidsskriftet i samfunnsøkonomi på engelsk er Quarterly Journal of Economics som er blitt utgitt av Harvard University siden 1886. Andre tidlige tidsskrift på engelsk er Economic Journal som er blitt utgitt av Royal Economic Society siden 1891, Journal of Political Economy som er blitt utgitt av University of Chicago siden 1893 og American Economic Review som er blitt utgitt av American Economic Association siden 1911.[11]

Norden var tidlig ute med å utgi vitenskapelige tidsskrifter i samfunnsøkonomi. Først ute var Nationaløkonomisk Forening i Danmark som har gitt ut Nationaløkonomisk Tidsskrift siden 1873.[12] I Norge ble Statsøkonomisk Tidsskrift (videreført som Norsk økonomisk tidsskrift) utgitt av Statsøkonomisk Forening fra 1887[13] mens svenskene fikk sitt Ekonomisk Tidskrift (nåværende Scandinavian Journal of Economics) i 1899.[14]

Det har vært en sterk vekst i antall tidsskrifter siden første verdenskrig. Først var det en bølge av tidsskrifter knyttet til gamle og nye istitusjoner og deretter en bølge knyttet til spesialiseringen i faget.[15] Det er i dag over 1300 vitenskapelige tidsskrift i samfunnsøkonomi.[16]

Kvaliteten på de ulike tidsskriftene er varierende. Et mye brukt mål på kvaliteten til et vitenskapelig tidsskrift er hvor hyppig artiklene i dette tidsskriftet blir sitert i andre artikler. Basert på antall siteringer er det utarbeidet flere rangeringer av de vitenskapelige tidsskriftene i samfunnsøkonomi.[17] Blant de vitenskapelige tidsskriftene som oftest er på topp i slike rangeringer er American Economic Review, Econometrica, Journal of Political Economy, Quarterly Journal of Economics og Review of Economic Studies.[18][19] Basert på bl.a. slike rangeringer deler Universitet- og høyskolerådets publiseringsutvalg inn alle vitenskapelige publiseringskanaler inn i to grupper: Kanaler med høyest internasjonal prestisje (nivå 2) og ordinære vitenskapelige publiseringskanaler (nivå 1).[20]

Tittel Startår ISSN Hjemmeside Web-arkiv UHR-nivå[21]
American Economic Review 1911 0002-8282 AEA JSTOR; AEA 2
American Journal of Agricultural Economics 1968 0002-9092 Oxford JSTOR 2
Canadian Journal of Economics 1968 0008-4085 CEA JSTOR; Wiley Online Library 2
Econometric Theory 1985 0266-4666 Cambridge JSTOR; Cambridge 2
Econometrica 1933 0012-9682 Wiley JSTOR; Wiley Online Library; ingentaconnect 2
Economic Journal 1891 0013-0133 Wiley JSTOR; Wiley Online Library 2
Economic Theory 1991 0938-2259 Springer JSTOR; SpringerLink 2
European Economic Review 1969 0014-2921 Elsevier ScienceDirect 2
Games and Economic Behavior 1989 0899-8256 Elsevier ScienceDirect 2
International Economic Review 1960 0020-6598 Wiley JSTOR; Wiley Online Library 2
International Journal of Industrial Organization 1983 0167-7187 Elsevier ScienceDirect 2
Journal of Applied Econometrics 1986 0883-7252 Wiley JSTOR; Wiley Online Library 2
Journal of Comparative Economics 1977 0147-5967 Elsevier ScienceDirect 2
Journal of Development Economics 1974 0304-3878 Elsevier ScienceDirect 2
Journal of Econometrics 1973 0304-4076 Elsevier ScienceDirect 2
Journal of Economic Behavior and Organization 1980 0167-2681 Elsevier ScienceDirect 2
Journal of Economic Dynamics and Control 1979 0165-1889 Elsevier ScienceDirect 2
Journal of Economic Growth 1996 1381-4338 Springer JSTOR; SpringerLink 2
Journal of Economic Theory 1969 0022-0531 Elsevier ScienceDirect 2
Journal of Environmental Economics and Management 1974 0095-0696 Elsevier ScienceDirect 2
Journal of Financial Economics 1974 0304-405X Elsevier ScienceDirect 2
Journal of Human Resources 1966 0022-166X UWP JSTOR 2
Journal of Industrial Economics 1952 0022-1821 Wiley JSTOR;Wiley Online Library 2
Journal of International Economics 1971 0022-1996 Elsevier ScienceDirect 2
Journal of Labor Economics 1983 0734-306X JSTOR 2
Journal of Law and Economics 1958 0022-2186 JSTOR 2
Journal of Monetary Economics 1975 0304-3932 Elsevier ScienceDirect 2
Journal of Money, Credit and Banking 1969 0022-2879 Wiley JSTOR; Wiley Online Library 2
Journal of Political Economy 1892 0022-3808 JSTOR 2
Journal of Public Economics 1972 0047-2727 Elsevier ScienceDirect 2
Journal of Risk and Uncertainty 1988 0895-5646 Springer SpringerLink 2
Journal of the European Economic Association 2003 1542-4766 Wiley JSTOR; Wiley Online Library 2
Journal of Urban Economics 1974 0094-1190 Elsevier ScienceDirect 2
Labour Economics 1993 0927-5371 Elsevier ScienceDirect 2
Land Economics 1948 0023-7639 UWP JSTOR; UWP 2
Oxford Bulletin of Economics and Statistics 1973 0305-9049 Wiley Wiley Online Library 2
Oxford Economic Papers 1938 0030-7653 Oxford JSTOR; Oxford 2
Quarterly Journal of Economics 1886 0033-5533 Oxford JSTOR; Oxford 2
RAND Journal of Economics 1984 0741-6261 RAND JSTOR; Wiley Online Library; RAND 2
Review of Economic Dynamics 1998 1094-2025 Society for Economic Dynamics Society for Economic Dynamics 2
Review of Economic Studies 1933 0034-6527 RESTUD; Oxford JSTOR; Oxford 2
Review of Economics and Statistics 1919 0034-6535 MIT JSTOR 2
Scandinavian Journal of Economics 1976 0347-0520 Wiley JSTOR; Wiley Online Library 2

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ UHR (2004). «Vekt på forskning. Nytt system for dokumentasjon av vitenskapelig publisering». 
  2. ^ «Kriterier for godkjenning av publiseringskanaler». NSD - Database for statistikk om høgre utdanning. Besøkt 6. juli 2011. 
  3. ^ Sandmo, Agnar (2006). Samfunnsøkonomi - en idéhistorie. Oslo: Universitetsforlaget. ISBN 978-82-15-00851-6. 
  4. ^ «Journal of Institutional and Theoretical Economics (JITE)». Mohr Siebeck. Besøkt 6. juli 2011. 
  5. ^ «Société d'Économie Politique». Scholarly Societies Project. Besøkt 6. juli 2011. 
  6. ^ «De Economist». Springer. Besøkt 6. juli 2011. 
  7. ^ «A Brief History of the Journal of Economics and Statistics». Lucius. Besøkt 7. juli 2011. 
  8. ^ «Geschichte Schmollers Jahrbuch». Rat für Sozial- und Wirtschaftsdaten. Besøkt 7. juli 2011. 
  9. ^ «L'Economiste francais». National Library of Australia. Besøkt 7. juli 2011. 
  10. ^ «Economics Journals: A Chronological Account». The New School. Besøkt 7. juli 2011. 
  11. ^ «Economics Journals: A Chronological Account». The New School. Besøkt 7. juli 2011. 
  12. ^ Sandmo, Agnar (2006). Samfunnsøkonomi - en idéhistorie. Oslo: Universitetsforlaget. ISBN 978-82-15-00851-6. 
  13. ^ Redaksjonen (2011). «Samfunnsøkonomen nr. 1 2011, 125. (65.) årgang». Samfunnsøkonomen, 125 (1), s. 4-5. 
  14. ^ «Economics Journals: A Chronological Account». The New School. Besøkt 7. juli 2011. 
  15. ^ «Economics Journals: A Chronological Account». The New School. Besøkt 7. juli 2011. 
  16. ^ «Journals at IDEAS classified by name». RePEc. Besøkt 7. juli 2011. 
  17. ^ Engemann, Kristie M. og Howard J. Wall (2009). «A Journal Ranking for the Ambitious Economist». Federal Reseve Bank of St. Louis Review, 91 (3), s. 127-139. 
  18. ^ «Classification of Journals». Tinbergen Institute. Besøkt 7. juli 2011. 
  19. ^ «Journal List». Tinbergen Institute. Besøkt 7. juli 2011. 
  20. ^ «Publiseringskanaler - dokumentasjon». NSD - Database for statistikk om høgre utdanning. Besøkt 7. juli 2011. 
  21. ^ «Publiseringskanaler i samfunnsøkonomi». NSD - Database for statistikk om høgre utdanning. Besøkt 7. juli 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

«Journals at IDEAS classified by name». RePEc. 

«Journals Indexed in EconLit». AEA. 

«Economics Journals: A Chronological Account». The New School. 

Se også[rediger | rediger kilde]