Liste over visekonger i Ny-Spania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For tiden før 1521, se også liste over Tlatoanis. For tiden etter 1821, se også liste over Mexicos presidenter
Ny-Spania

Dette er en liste over visekonger i Ny-Spania. I tillegg til visekonger, inneholder denne listen spansk leder av høyest rang i kolonitiden, før bestemmelse om den første visekonge, eller når der ikke var visekonge.

Spansk styre før avtale om visekonge[rediger | rediger kilde]

I Vestindia[rediger | rediger kilde]

...-1499 Cristóbal Colón, som guvernør eller visekonge av Vestindia
14991502 Francisco de Bobadilla, som guvernør av Vestindia
15021509 Nicolás de Ovando, som guvernør av Vestindia
15091518 Diego Colón, som guvernør av Vestindia inntil 1511, deretter som visekonge
15181524 Diego Velázquez de Cuéllar, som adelantado (guvernør-general) av Cuba

I Ny-Spania[rediger | rediger kilde]

13. august, 152124. desember, 1521 Hernán Cortés
24. desember, 152130. desember, 1521 Cristóbal de Tapia
30. desember, 152112. oktober, 1524 Hernán Cortés, som guvernør og captain general fra den 15. oktober, 1522
12. oktober, 152429. desember, 1524 Alonso de Estrada, Rodrigo de Albornoz, Alonso de Zuazo
29. desember, 152417. februar, 1525 Gonzalo de Salazar, Pedro Almíndez Chirino, Alonso de Zuazo
17. februar, 152520. april, 1525 Gonzalo de Salazar, Pedro Almíndez Chirino, Alonso de Estrada, Rodrigo de Albornoz, Alonso de Zuazo
20. april, 152523. mai, 1525 Gonzalo de Salazar, Pedro Almíndez Chirino, Alonso de Zuazo
24. mai, 152528. januar, 1526 Gonzalo de Salazar, Pedro Almíndez Chirino
29. januar, 152624. juni, 1526 Alonso de Estrada, Rodrigo de Albornoz
25. juni, 15263. juli, 1526 Hernán Cortés
4. juli, 152616. juli, 1526 Luis Ponce de León
16. juli, 15261. mars, 1527 Marcos de Aguilar
2. mars, 152722. august, 1527 Alonso de Estrada, Gonzalo de Sandoval, Luis de la Torre
22. august, 15278. desember, 1528 Alonso de Estrada, Luis de la Torre
9. desember, 152821. desember, 1529 Nuño Beltrán de Guzmán, Juan Ortiz de Matienzo, Diego Delgadillo (den første Audiencia)
21. desember, 15299. januar, 1531 Juan Ortiz de Matienzo, Diego Delgadillo (den første Audiencia)
10. januar, 153116. april, 1535 Sebastián Ramírez de Fuenleal, Vasco de Quiroga, Juan de Salmerón, Alonso de Maldonado, Francisco Ceinos (den andre Audiencia)

Visekonger før uavhengighetskrigen[rediger | rediger kilde]

Under Carlos I av Habsburgo[rediger | rediger kilde]

Visekonge Fra Til Konge
Don Antonio de Mendoza Antonio de Mendoza1.jpg 17. april 1535 25. november 1550 Carlos I av Habsburgo Jakob Seisenegger 001.jpg
Don Luis de Velasco Luis de Velasco (padre).jpg 25. november 1550 31. juli 1564 Carlos I av Habsburgo Jakob Seisenegger 001.jpg

Under Felipe II[rediger | rediger kilde]

Under Felipe III[rediger | rediger kilde]

Visekonge Fra Til Konge
Don Juan de Mendoza y Luna, marqués de Montesclaros Juan de Mendoza y Luna.jpg 27. oktober 1603 2. juli 1607 Felipe III PhilipIIISpain.jpg
Don Luis de Velasco, marqués de Salinas (for andre gang) Luis de Velasco.jpg 2. juli 1607 10. juni 1611 Felipe III PhilipIIISpain.jpg
Don García Guerra, Erkebiskop av Mexico García Guerra2.jpg 9. juni 1611 22. februar 1612 Felipe III PhilipIIISpain.jpg
Don Pedro Otárola Flag of Cross of Burgundy.svg 22. februar 1612 18. oktober 1612 Felipe III PhilipIIISpain.jpg
Don Diego Fernández de Córdoba, marqués de Guadalcázar Diego Fernández de Córdoba.jpg 18. oktober 1612 14. mars 1621 Felipe III PhilipIIISpain.jpg
Don Paz de Valecillo, Dean av Audiencia Flag of Cross of Burgundy.svg 14. mars 1621 september 1621 Felipe III PhilipIIISpain.jpg

Under Felipe IV[rediger | rediger kilde]

Under Carlos II[rediger | rediger kilde]

Under Felipe V Bourbon[rediger | rediger kilde]

Under Fernando VI[rediger | rediger kilde]

Visekonge Fra Til Konge
Don Juan Francisco de Güemes y Horcasitas, primer conde de Revillagigedo Juan Francisco Guemes y Horcasitas.jpg 9. juli 1746 9. november 1755 Fernando VI Ferdinand VI 2.jpg
Don Agustín de Ahumada y Villalón, marqués de las Amarillas Agustín de Ahumada.jpg 10. november 1755 5. februar 1760 Fernando VI Ferdinand VI 2.jpg
Don Francisco Antonio de Echávarri Flag of Cross of Burgundy.svg 5. februar 1760 28. april 1760 Fernando VI Ferdinand VI 2.jpg

Under Carlos III[rediger | rediger kilde]

Visekonge Fra Til Konge
Don Francisco Cajigal de la Vega Flag of Cross of Burgundy.svg 28. april 1760 5. oktober 1760 Carlos III Charles III of Spain.jpg
Don Joaquín de Montserrat, marqués de Cruillas Joaquín de Montserrat.gif 6. oktober 1760 24. august 1766 Carlos III Charles III of Spain.jpg
Don Carlos Francisco de Croix, marqués de Croix Carlos Francisco de Croix.gif 25. august 1766 22. september 1771 Carlos III Charles III of Spain.jpg
Don Antonio María de Bucareli y Ursúa Antonio María de Bucareli y Ursúa.jpg 23. september 1771 9. april 1779 Carlos III Charles III of Spain.jpg
Don Francisco Romá y Rosell Flag of Cross of Burgundy.svg 9. april 1771 23. august 1779 Carlos III Charles III of Spain.jpg
Don Martín de Mayorga Martín de Mayorga.jpg 23. august 1779 28. april 1783 Carlos III Charles III of Spain.jpg
Don Matías de Gálvez y Gallardo Matías de Gálvez y Gallardo.jpg 29. april 1783 3. november 1784 Carlos III Charles III of Spain.jpg
Don Vicente de Herrera y Rivero Flag of Cross of Burgundy.svg november 1784 17. juni 1785 Carlos III Charles III of Spain.jpg
Don Bernardo de Gálvez y Madrid Bernardo de Galvez.jpg 17. juni 1785 30. november 1786 Carlos III Charles III of Spain.jpg
Don Eusebio Sánchez Pareja y Beleño Flag of Cross of Burgundy.svg 9. november 1786 8. mai 1787 Carlos III Charles III of Spain.jpg
Don Alonso Núñez de Haro y Peralta Flag of Cross of Burgundy.svg 8. mai 1787 16. august 1787 Carlos III Charles III of Spain.jpg
Don Manuel Antonio Flores Manuelantonioflores.jpg 17. august 1787 16. oktober 1789 Carlos III Charles III of Spain.jpg

Under Carlos IV[rediger | rediger kilde]

Visekonge Fra Til Konge
Don Juan Vicente de Güemes Pacheco y Padilla Juan Vicente de Güemes.jpg 17. oktober 1789 11. juli 1794 Carlos IV Charles IV of Spain.jpg
Don Miguel de la Grúa Talamanca y Branciforte Miguel de la Grúa Talamanca.jpg 12. juli 1794 31. mai 1798 Carlos IV Charles IV of Spain.jpg
Don Miguel José de Azanza Miguel José de Azanza.jpg 31. mai 1798 30. april 1800 Carlos IV Charles IV of Spain.jpg
Don Miguel José de Azanza Félix Berenguer de Marquina.jpg 30. april 1800 4. januar 1803 Carlos IV Charles IV of Spain.jpg

Visekonger under uavhengighetskrigen[rediger | rediger kilde]

Visekonge Fra Til Konge
Don José de Iturrigaray José de Iturrigaray.jpg 4. januar 1803 16. september 1808 Carlos IV Charles IV of Spain.jpg
Don Pedro de Garibay Pedro de garibay .jpg 16. september 1808 19. juli 1809 José I Bonaparte Joseph-Bonaparte.jpg
Don Francisco Javier de Lizana y Beaumont Francisco Javier de Lizana y Beaumont.gif 19. juli 1809 8. mai 1810 Fernando VII Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg
Don Pedro Catani Flag of Cross of Burgundy.svg 8. mai 1810 14. september 1810 Fernando VII Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg
Don Francisco Javier Venegas Francisco Javier Venegas.jpg 14. september 1810 4. mars 1813 Fernando VII Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg
Don Félix María Calleja del Rey Félix María Calleja del Rey.gif 4. mars 1813 20. september 1816 Fernando VII Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg
Don Juan Ruiz de Apodaca Juan Ruiz de Apodaca.jpg 20. september 1816 5. juli 1821 Fernando VII Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg
Don Francisco Novella Azabal Pérez y Sicardo Flag of Cross of Burgundy.svg 15. juli 1821 21. juli 1821 Fernando VII Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg
Don Juan O'Donojú Juan-odonoju.jpg 21. juli 1821 28. september 1821 Fernando VII Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]