Liste over samfyrster av Andorra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over samfyrster av Andorra omfatter statsoverhodene som har regjert Andorra fra ordningen med biskoppelige og verdslige samstyre ble etablert i 1278. Andorra har to fyrster, som sammen er statsoverhoder av landet. Biskopen av Urgell i Catalonia er den ene av disse. Den andre har vært greven av Foix og dennes etterfølgere: konger av Navarra, konger, keisere og presidenter av Frankrike. Eventyreren Boris Skossyreff, som i 1934 forsøkte å bli konge av Andorra, er ikke tatt med i listen.


Biskoppelig samfyrste Periode Verdslig medfyrste Periode
Biskoper av Urgell Grever av Foix
Blason du comté de Foix.svg Huset Foix
Pere d'Urtx 12781293 Roger Bernard III 12781302
Guillem de Montcada 12951308
Blason de Foix-Béarn.svg Huset Foix-Bearn
Gaston I av Foix 13021315
Ramon Trebaylla 13091326
Gaston II av Foix 13151343
Arnau de Llordà 13261341
Pere de Narbona 13411347
Gaston III av Foix 13431391
Nicola Capocci 13481351
Hugó Desbach 13511361
Guillem Arnau de Patau 13621364
Pere de Luna 13651370
Berenguer d'Erill i de Pallars 13711388
Galceran de Vilanova 13881396
Mathias I av Foix-Castelbon 13911396
Første anneksjon av Aragóns krone
Andorra ble annektert av Aragón en kort periode i 1396.
Biskoper av Urgell (restaurert) Grever av Foix (restaurert)
Blason de Foix-Béarn.svg Huset Foix-Bearn (restaurert)
Galceran de Vilanova (restaurert) 13961415 Mathias I de Foix-Castelbon (restaurert) 13961398
Isabella av Foix-Castelbon 13981413
Armoiries Navarre Foix.png Huset Grailly
Johan I av Foix 14131436
Francesc de Tovia 14161436
Gaston IV av Foix 14361472
Arnau Roger de Pallars 14371461
Jaume de Cardona i de Gandia 14621466
Rodrigo de Borja 14671472
Pere de Cardona 14721512 Konger av Navarra
Frans I av Navarra 14721483
Katharina I av Navarra 14831512
Andre anneksjon av Aragóns krone
Andorra ble annektert av Aragón fra 1512 til 1513.
Biskoper av Urgell (restaurert) Konger av Navarra (restaurert)
Armoiries Navarre Foix.png Huset Grailly (restaurert)
Pere de Cardona (restaurert) 15131515 Katharina I av Navarra (restaurert) 15131517
Joan d'Espés 15151530
Armoiries Navarre-Albret.png Huset Albret
Henrik II av Navarra 15171555
Pedro Jordà de Urríes 15321533
Françasc de Urríes 15341551
Miquel Despuig 15521556
Johanna III av Navarra 15551572
Joan Pérez García de Oliván 15561560
Pere de Castellet 15611571
Joan Dimas Loris 15721576 Coat of arms of France and Navarre (1589-1789).svg Huset Bourbon
Henrik IV av Frankrike 15721610
Miquel Jeroni Morell 15771579
Hugó Ambrós de Montcada 15801586
Andreu Capella 15871609
Bernat de Salbà i de Salbà 16101620 Ludvig XIII av Frankrike 16101620
Luís Díes Aux de Armendáriz 16211627 Konger av Frankrike
Ludvig XIII av Frankrike 16201643
Antoni Pérez 16271633
Pau Duran 16341651
Ludvig XIV av Frankrike 16431715
Joan Manuel de Espinosa 16551663
Melcior de Palau i Boscà 16641670
Pere de Copons i de Teixidor 16711681
Joan Desbach Martorell 16821688
Oleguer de Montserrat Rufet 16891694
Julià Cano Thebar 16951714
Simeó de Guinda y Apeztegui 17141737
Ludvig XV av Frankrike 17151774
Jordi Curado y Torreblanca 17381747
Sebastià de Victoria Emparán y Loyola 17471756
Francesc Josep Catalán de Ocón 17571762
Francesc Fernández de Xátiva y Contreras 17631771
Joaquín de Santiyán y Valdivielso 17721779
Ludvig XVI av Frankrike 17741792
Juan de García y Montenegro 17801783
Josep de Boltas 17851795
Den første franske republikk
Frankrike fraskrev seg samstyret.
Francesc Antoni de la Dueña y Cisneros 17971816
Keiser av Frankrike
Buonaparte.svg Huset Bonaparte
Napoléon I av Frankrike 18061814
Konger av Frankrike (restaurert)
Huset Bourbon (restaurert)
Ludvig XVIII av Frankrike 18141815
Keisere av Frankrike (restaurert)
Huset Bonaparte (restaurert)
Napoléon I av Frankrike (restaurert) 1815
Bernat Francés y Caballero 18171824 Konger av Frankrike (restaurert)
Huset Bourbon (restaurert)
Ludvig XVIII av Frankrike (restaurert) 18171824
Bonifaci López i Pulido 18241827 Karl X av Frankrike 18241830
Simó de Guardiola i Hortoneda 18271851
Huset Orléans
Ludvig Filip II av Frankrike 18301848
Den andre franske republikk
Lluís Napoleó Bonaparte 18481852
Keisere av Frankrike (restaurert)
Huset Bonaparte (restaurert)
Napoleon III av Frankrike 18521870
Josep Caixal i Estradé 18531879
Den tredje franske republikk
Adolphe Thiers 18711873
Patrice de Mac Mahon 18731879
Salvador Casañas y Pagés 1879-1901 Jules Grévy 18791887
Sadi Carnot 18871894
Jean Casimir-Périer 18941895
Félix Faure 18951899
Émile Loubet 18991906
Ramon Riu i Cabanes 1901
Toribio Martín 1902
Joan Josep Laguarda i Fenollera 19021906
Josep Pujargimzú 1907 Clément Armand Fallières 19061913
Juan Bautista Benlloch y Vivó 19071919
Raymond Poincaré 19131920
Jaume Viladrich i Gaspa 19191920
Justí Guitart i Vilardebó 19201940 Paul Deschanel 1920
Alexandre Millerand 19201924
Gaston Doumergue 19241931
Paul Doumer 19311932
Albert Lebrun 19321940
Ricard Fornesa 19401943 Vichy-regimet
Henri Philippe Pétain 19401944
Ramon Iglesias i Navarri 19431969
Frankrikes provisoriske regjering
Charles de Gaulle 19441946
Félix Gouin 1946
Georges Bidault 19461947
Den fjerde franske republikk
Vincent Auriol 19471954
René Coty 19541959
Den femte franske republikk
Charles de Gaulle 19591969
Ramón Malla Call 19691971 Georges Pompidou 19691974
Joan Martí Alanis 19712003
Valéry Giscard d'Estaing 19741981
François Mitterrand 19811995
Jacques Chirac 19952007
Joan-Enric Vives i Sicília 2003-
Nicolas Sarkozy 20072012
François Hollande 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]